Mitä Turun kaduilla olevat pallopäiset metallitolpat ovat?

Eri puolilla kaupunkia näkyvät metallitolpat ovat Turku Energian kaukolämpöverkoston tuuletusputkia. Putket ovat noin metrin korkuisia ja uusimpien tolppien päässä on metallinen pallo.

Kaukolämpöverkostossa ja -kaivoissa muodostuu höyryä, joka poistuu tuuletusputkien kautta. Mysteeristen pömpelien kautta ei siis suinkaan tarkkailla esimerkiksi sitä, miten kuuliaisesti kaupunkilaiset noudattavat liikennesääntöjä, kuten joskus on arvuuteltu.

Pallopäiset tuuletusputket ovat Turku Energian rakennuttamispäällikön, Urpo Holman, suunnittelemaa designia. Turusta malli on levinnyt muihinkin kaupunkeihin.

Jos tuuletusputkesta nousee poikkeuksellisen paljon höyryä, voi se olla merkki kaukolämpövuodosta. Lue lisää aiheesta.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.