Mitä negatiivinen pörssisähkön hinta tarkoittaa?

Välillä on poikkeuksellisia päiviä tai tunteja, jolloin pörssisähkön hinta painuu ajoittain negatiiviseksi. Niin käy, kun tuotantoa on enemmän suhteessa kulutukseen, esimerkiksi kun on hyvin tuulista ja vesivoimatilanne on hyvä. Kun pörssisähkön hinta on negatiivinen, ei pörssisähköasiakas maksa sähköenergiasta, mutta maksettavaksi tulee kuitenkin sähkön siirto veroineen sekä sopimukseen kuuluva välityspalkkio. Näinä hetkinä kannattaa esimerkiksi laittaa pesukone päälle tai ladata sähköauto, jos sellainen on.

Kun pörssisähkön hinta on negatiivinen, maksaa sähkön myyjä periaatteessa asiakkaalle sähkön käytöstä. Negatiivinen hinta on kuitenkin sen verran harvinainen ilmiö, että kuluttamalla sähköä ei ole päässyt vielä tienaamaan. Teoriassa kuitenkin, jos sähkön hinta on niin paljon ja pitkään negatiivisella, että siirtomaksujen ja välityspalkkion jälkeenkin asiakkaalle tulisi tuloa sähkön käytöstä, hyvitetään se kuukauden sähkölaskua pienentämällä.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.