Mitä minun pitää huomioida ennen aurinkopaneelien hankintaa?

Ensin sinun kannattaa tarkistaa kattosi lappeiden suunnat, sillä se vaikuttaa aurinkopaneeleista saatavaan vuosituotantoon. Itään tai länteen olevien aurinkopaneelien tuotanto on 30 % pienempi kuin etelään olevien aurinkopaneelien. Pohjoiseen päin ei paneeleita kannata asentaa lainkaan, koska tuotanto tippuu merkittävästi.

Seuraavaksi on hyvä tarkastella, onko tontilla puita tai rakennuksia, jotka voivat varjostaa aurinkopaneeleja. Jos aurinkopaneelit ovat pitkään varjossa, niiden tuotanto vähenee merkittävästi invertterillä, jossa ei ole paneelikohtaisia tehostimia ja älyä. Jos yksikin paneeli on varjossa, laskee kaikkien aurinkopaneelien tuotanto samaan tasoon varjossa olevan paneelin kanssa. Jos katolle osuu varjostumia, suosittelemme hankkimaan älykkään SolarEdge-invertterin, johon kuuluu paneelikohtaiset tehostimet. Tehostimien avulla muiden auringossa olevien paneelien tuotanto jatkuu täysteholla, ja vain varjossa olevat paneelit toimivat pienemmällä teholla.

Ennen aurinkopaneelien hankintaa sinun on myös hyvä tarkistaa, mikä on kattomateriaalin kunto. Aurinkopaneeleja ei ole järkevää asentaa huonokuntoiselle katolle, jota on tarpeen kunnostaa tai jopa uusia muutaman vuoden sisällä. Aurinkopaneelien elinkaari on yli 30 vuotta, joten ne kannattaa asentaa hyväkuntoiselle katolle. Paneelit ja telineet voidaan toki purkaa ja asentaa uudestaan kattoremontin jälkeen, mutta siitä aiheutuu kustannuksia.

Kun nämä kaikki asiat on tarkistettu, varmista vielä kunnan rakennusviranomaiselta mahdollisten lupien tarve. Turussa ydinkeskustan ulkopuolella lappeenmukainen asennus ei pääsääntöisesti tarvitse lupia.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.