Mitä eroa on yksi- ja monikidepaneeleilla?

Yksikiteinen aurinkokenno on tehty yhdestä piikiteestä, joka on sahattu kiekoksi. Yksikiteisen piikennon tunnistaa pyöreistä nurkista, sillä piitä on leikattu alun perin pyöreästä tangosta. Yksikidepaneelista puhutaan myös termillä monokidepaneeli.

Monikiteinen aurinkokenno on yleensä täysin neliskulmainen ja siitä näkee helposti kennossa olevat kiteet. Monikidepaneelia kutsumaan myös termillä polykidepaneeli.

Yksikidepaneelissa on parempi hyötysuhde, mutta monikiteinen aurinkopaneeli hyödyntää hieman paremmin hajasäteilyä.

Kiekoista ladotaan paneeli yhdistämällä esimerkiksi 6 kappaletta vierekkäin ja 10 kappaletta peräkkäin. Nykyisin paneelit ovat pääosin monokidepaneeleja.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.