Miksi saan kaksi sähkölaskua kahdelta eri yhtiöltä?

Jokaisessa asunnossa on oltava sekä sähkön myynti- että verkkosopimus, jotta sinne voidaan toimittaa sähköä. Jos ostat sähkön myynnin ja verkkopalvelun eri yhtiöistä, saat myös kaksi laskua: toisen myyjältä, toisen verkkoyhtiöltä.

Varsinaisen kuluttamasi sähköenergian eli sähkön myynnin osuuden voit ostaa mistä tahansa suomalaisesta sähköyhtiöstä. Sähkön myyjä hankkii tuotantolaitokselta sinulle tarvitsemasi määrän sähköä ja vastaa siitä, että sen alkuperä on ilmoitetun mukainen.

Paikallinen verkkoyhtiö laskuttaa sinulta aina sähkön kotiinkuljetuksen, eli sähkön verkkopalvelun osuuden. Verkkoyhtiötä et voi valita, vaan toimitus tapahtuu aina paikkakunnan sähköverkon kautta. Verkkoyhtiö vastaa sähköverkon rakentamisesta, huoltamisesta ja sähkön mittauksesta sekä ympärivuorokautisista vikapalveluista. Sähköverkkoyhtiö laskuttaa myös sähköveron ja tilittää sen verottajalle.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.