fbpx

Miksi olen saanut teiltä kulutuslaskun, vaikka ostan sähköni muualta?

Ostan sähköni toiselta yhtiöltä. Nyt olen kuitenkin saanut teiltä kulutuslaskun. Mikä tämä on?

Jokaisessa asunnossa on oltava sekä sähkön myynti- että verkkosopimus, jotta sinne voidaan toimittaa sähköä. Verkkosopimus eli sähkönsiirto tarkoittaa käytännössä sähkön kotiinkuljetusta. Jos ostat sähkön myynnin ja verkkopalvelun eri yhtiöistä, saat myös kaksi laskua: toisen myyjältä, toisen verkkoyhtiöltä.

Saat Turku Energia Sähköverkot Oy:n verkkopalvelulaskun nimellä ”kulutuslasku”. Kyse on siis verkkopalvelusopimuksen laskusta, joka on toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Kulutuslasku tarkoittaa, että laskutus perustuu todelliseen ja mitattuun kulutukseen. Kulutuslasku-termi tulee sähkömarkkinalaista. Laskuriveiltä käy ilmi laskutettavan tuotteen nimi sekä laskutettavat komponentit, eli perusmaksu, siirtomaksu, valmistevero ja huoltovarmuusmaksu.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.