Miksi energialaskujen suuruus vaihtelee kuukausittain ja vuodenajan mukaan?

Sähkönkulutus nousee monesta syystä. Sähkö- tai maalämmitteisen talon lämmityskustannukset nousevat selvästi, kun ulkolämpötilat laskevat. Mitä kylmempi ulkona on, sitä enemmän energiaa tarvitaan lämmitykseen. Talvikuukauden energialasku voi olla yli kahdeksankertainen kesään verrattuna.

Syksyn ja talven tullen vietämme myös paljon aikaa sisällä, joten valot ja viihdelaitteet ovat useammin päällä. Moni valmistaa talvella myös ruokaa enemmän kotihellalla ja pyykkiäkin saattaa kertyä reilummin. Pesutilan lattian lämpötila voi tuntua viileältä ja termostaatin lämpötilaa nostetaan korkeammaksi.

Kaikki pienet muutokset nostavat sähkönkulutusta pikkuhiljaa niin, että talven kulutus voi olla yli kaksinkertainen kesän kulutukseen verrattuna. Ero voi olla suurempikin, jos kesällä nautitaan mökin rauhasta ja koti on tyhjillään.

Kuukausittaista energiakulutustasi voit kätevästi seurata asiointipalvelu EnergiaOnlinessa. Sieltä näet historiatietoa omasta kulutuksesta ja se antaa osviittaa myös tulevien energialaskujen suuruudesta.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.