Mihin voin käyttää aurinkoenergiaa?

Voit käyttää aurinkopaneelien tuottamaa sähköä ihan samalla tavalla kuin pistorasiastakin tulevaa sähköä: kiinteistön, käyttöveden, pesukoneiden jne. käyttöön.

Voit tutustua sähkön kulutukseesi sähköisessä asiointipalvelussamme EnergiaOnlinessa. Näet palvelussa myös tuottamasi sähkön määrän. Näin saat käsityksen siitä, kuinka paljon aurinkoenergiaa pystyt hyödyntämään ja kuinka paljon olet myynyt aurinkoenergiaa sähköyhtiöllesi.

Jotta voit käyttää kaiken tuottamasi aurinkoenergian, sinun pitää siirtää kulutustasi niille tunneille, jolloin paneelit tuotavat sähköä. Erityisesti paljon sähköä kuluttavia laitteita, kuten lämminvesivaraajaa, olisi hyvä kytkeä päälle aurinkoisina aikoina.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.