fbpx

Kuluttaako pesutilan lattialämmitys paljon sähköä?

Asun kerrostalossa ja pesutilan lattiassa on lattialämmitys. Olen kuullut, että sellainen kuluttaa paljon sähköä. Pitääkö paikkaansa?

Kun lattian lämpötila on suositusten mukainen, pesutilan ovi pidetään kiinni ja lattia kuivataan aina suihkun jälkeen, pysyy lattialämmityksen kulutus kohtuullisena. Jos taas lattia tuntuu jalan alla selvästi lämpimältä ja ovi on auki asuintiloihin, on mahdollista lämmittää koko asuntoa sähköllä. Silloin lattialämmityksen kulutus voi nousta 10-kertaiseksi. Pesutilan 2 m2 lattialämmitykseen menee normaalikäytöllä 360 kWh/vuosi.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.