Kuinka monta taidesähkökaappia olette maalanneet?

Taidesähkökaapit ovat osa Turku Energian ympäristöohjelmaa. Niiden tavoitteena on piristää kaupunkikuvaa uniikeilla ympäristötaideteoksilla ja vähentää jakokaappien töhrimistä. Turku Energia Sähköverkot Oy:n yli kahdesta tuhannesta sähkönjakelukaapista jo noin 180:ssä on maisemaa kaunistava taiteellinen kuosi.

Taidesähkökaapit maalataan säänkestävillä, metallipinnoille tarkoitetuilla ulkomaaleilla. Kokemusten mukaan teokset voivat säilyä hyvinä jopa kymmenen vuotta. Sähkökaappien taideprojekti alkoi Varissuolla vuonna 2004. Idean keksi kuvataiteilija Minna Maija Lappalainen, jonka organisoimassa suomalais-senegalilaisessa Taf taf -projektissa toteutettiin ensimmäiset taidesähkökaapit Turussa.

Vuoden 2004 jälkeen taideprojektia on jatkettu lukuisten paikallisten taiteilijoiden, yhdistysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa. Uusien taidesähkökaappien tekeminen alkaa yleensä paikallisten yhdistysten ja asukkaiden aloitteesta. He osaavat kertoa, missä kaivataan väriä ja piristystä töhrittyjen ja harmaiden kaappien tilalle.

Lue myös:

Miten voin ilmoittautua taidesähkökaappien taiteilijaksi?

Voinko ehdottaa kohdetta ympäristötaiteelle?

Tutustu Turku Energian ympäristötaideteoksiin

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.