Kannattaako aurinkopaneelien hankinta taloyhtiöille?

Vuoden 2021 alussa astui voimaan uusi laki, jossa määriteltiin uusi termi: energiayhteisö. Energiayhteisö on jakamistalouden muoto, jossa yhteisön jäsenet jakavat sähkön tuotannon ja hankinnan hyötyjä keskenään. Aiemmin taloyhtiöiden aurinkosähkötuotantoa on voitu käyttää lähinnä vain yhteisissä tiloissa, kuten hisseissä ja rappukäytävien valaistuksessa. Nyt lakimuutoksen myötä taloyhtiöiden asukkaat ovat samalla viivalla omakotitaloasukkaiden kanssa. Energiayhteisön avulla aurinkosähkötuotantoa voidaan hyödyntää suoraan osakkaiden omissa asunnoissa ilman, että siitä joutuu maksamaan sähkönsiirtoa tai sähköveroa.

Aurinkosähköjärjestelmällä tuotettu sähkö voidaan jakaa taloyhtiön jäsenten kesken niin kutsutun hyvityslaskentapalvelun avulla. Palvelu toteutuu viimeistään vuonna 2023. Palvelu perustuu keskitetyn tiedonvaihtopalvelun Datahubin tietoihin. Tietoja päivittää jakeluverkonhaltija eli Turussa Turku Energia Sähköverkot.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.