Kuinka monta taidesähkökaappia olette maalanneet?

03.09.2021

Taidesähkökaapit ovat osa Turku Energian ympäristöohjelmaa. Niiden tavoitteena on piristää kaupunkikuvaa uniikeilla ympäristötaideteoksilla ja vähentää jakokaappien töhrimistä. Turku Energia Sähköverkot Oy:n yli kahdesta tuhannesta sähkönjakelukaapista jo noin 180:ssä on maisemaa kaunistava taiteellinen kuosi. Taidesähkökaapit maalataan säänkestävillä, metallipinnoille tarkoitetuilla ulkomaaleilla. Kokemusten mukaan teokset voivat säilyä hyvinä jopa kymmenen vuotta. Sähkökaappien taideprojekti alkoi Varissuolla vuonna 2004. Idean keksi […]

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.