Voidaanko hyvitys palauttaa pyynnöstäni myös rahana?

14.04.2023

Sähköhyvitys voidaan palauttaa rahana ainoastaan tilanteessa, jossa sopimus on päättynyt, eikä uusia laskuja ole enää tulossa. Sähköhyvitys on tarkoitettu auttamaan korkeiden sähkölaskujen maksamisessa, joten mikäli hyvitys on esimerkiksi suurempi, kuin laskun loppusumma, siirtyy ylimenevä osa ennakoksi seuraavalle laskulle.

Olen ilmoittanut tilinumeron, milloin sähköhyvitys maksetaan minulle?

14.04.2023

Palautuksien suuren määrän vuoksi palautuksissa voi olla viiveitä, mutta yleisesti ottaen hyvitys lähtee maksuun viikon sisällä siitä, kun tilinumero on ilmoitettu yhteistyökumppanillemme Ropolle. Palautukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Sähköyhtiö maksaa sähköhyvityksen asiakkaalleen sähkölaskun hyvityksenä kahdessa erässä. Jos sähköhyvitys on suurempi kuin sähkölasku, siirtyy hyvittämättä jäänyt osuus vähennettäväksi seuraavasta sähkölaskusta.

Minulla ei näy sähköhyvitystä laskulla tai hyvityksen määrä on mielestäni väärin. Miten toimin?

10.03.2023

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Käsittelemme kuukauden sisällä vaatimuksesi virheen korjaamisesta. Huomioi, että vaatimus hyvitystä koskevan virheen korjaamisesta ei vaikuta avoimena olevan sähkölaskun erääntymiseen. Jos hyvityksen maksaminen on viivästynyt, voit vaatia hyvityksen maksamista viimeistään 30 päivän kuluessa siitä kuukaudesta, jonka aikana sähkönmyyjän olisi pitänyt maksaa hyvitys sähkölaskullesi. Sähkönmyyntiyhtiöllä on kuukausi aikaa käsitellä vaatimuksesi virheen korjaamisesta. Tämän […]

Milloin takautuvasti maksettava sähköhyvitys maksetaan?

10.03.2023

Takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen maksetaan: Huhtikuussa: 1. erä (marras–joulukuun tuki) niille asiakkaille, jotka saavat laskunsa joka kuukausi tai joka kolmas kuukausi. Toukokuussa: 1. erä (marras–joulukuun tuki) niille asiakkaille, jotka saavat laskunsa joka toinen kuukausi. 2. erä (tammi–helmikuun tuki) niille asiakkaille, jotka saavat laskunsa joka kuukausi Heinäkuussa: 2. erä (tammi–helmikuun tuki) niille asiakkaille, jotka saavat laskun joka […]

Miten sähköhyvitys lasketaan?

10.03.2023

Sähköhyvitys maksetaan laskennallisesti neljältä talvikuukaudelta siten, että sähkön myynnin laskun osuudesta maksetaan hyvitystä 50 prosenttia 90 euron omavastuun ylittyvältä osuudelta. Hyvitys on maksimissaan 700 euroa kuukaudessa. Vuoden 2022 marras- ja joulukuun osalta hyvitys maksetaan sähköenergian kulutuksen perusteella. Vuoden 2023 tammi- ja helmikuun osalta hyvitys lasketaan tammikuun kulutuksen osalta kaksinkertaisena. Helmikuun kulutustasi ei siis oteta laskennassa […]

Kuka saa takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen?

10.03.2023

Hyvitys koskee kuluttaja-asiakkaita, joiden sähkönmyyntisopimuksen mukainen sähköenergia on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta ja niitä, joilla on pörssihintaan perustuva sähkömyyntisopimus. Sähköhyvitys maksetaan neljältä talvikuukaudelta (1.11.2022–31.1.2023) siten, että se on kuukausittain 50 prosenttia sähköenergialaskusta 90 euron omavastuun ylittävältä osalta, kuitenkin enintään 700 euroa kuukaudessa. Pienin hyvitettävä summa on 5 euroa.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.