Miten voin vaikuttaa omiin lämmityskustannuksiini ja saada säästöä?

31.08.2022

Oman energiankäytön seuranta ja energiatehokkuus auttavat energiakulujen hillitsemisessä. Lämmityskustannuksiin vaikuttavat erityisesti huoneilman lämpötilan säätäminen alemmaksi sekä lämpimän käyttöveden säästäminen. Motivan Asetta alemmaksi -kampanjassa on hyviä vinkkejä kaikille kuluttajille energiasäätöön liittyen. Lisäksi Turku Energia tarjoaa energiatehokkuuteen liittyviä palveluja, mm. lämmönjakokeskusten uusinnan ja tarkastuspalvelun, EnerKey-energianhallintapalvelun yrityksille, energiatehokkuuskatselmuksia sekä yleistä tietoa energiansäästöön liittyen.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.