Turku Energian tytär- ja osakkuusyhtiöt

Turun kauppatori.

Tytäryhtiöt

Turku Energia Sähköverkot Oy (100 %)

Yhtiö vastaa sähkönjakelusta Turussa, konsernin sähköverkko-omaisuuden hallinnasta ja kehittämisestä, verkon toimitusvarmuudesta ja verkkopalvelusta.

Turun Seudun Kaukolämpö Oy (60,75 %)

Turun Seudun Kaukolämpö Oy on seudullinen kaukolämmön siirtoyhtiö. Sen muita osakkaita ovat Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupungit sekä Fortum Power and Heat Oy.

Osakkuudet ja omistusosuudet energiantuotannossa

Turun Seudun Energiantuotanto Oy (43,5 %)

Yritys toimittaa osakkailleen lämpöä, höyryä ja sähköä. Yhtiön muut osakkaat ovat Fortum Power and Heat Oy ja Naantalin kaupunki. TSE:llä oli vuokralla vuoden 2012 ajan Turku Energian peruslämmöntuotantolaitokset sekä Fortumin Naantalin voimalaitos. Vuoden 2012 lopussa TSE osti osakassopimuksen mukaisesti Fortumilta Naantalin voimalaitoksen ja Turku Energialta Orikedon biolämpökeskuksen, Orikedon jätteenpolttolaitoksen ja Kakolan lämpöpumpun.

Svartisen Holding AS (34,74 %)

Yritys omistaa vesivoimalaitososuutta hallitsevan norjalaisen Eastern Norge Svartisen AS:n koko osakekannan. Muut osakkaat ovat Vantaan Energia Oy ja Keskusosuuskunta Oulun Seudun Sähkö.

Suomen Hyötytuuli Oy (12,5 %)

Suomen suurimpiin kuuluva tuulivoimayritys tuottaa tuulisähköä Porissa ja Raahessa sijaitsevissa tuulivoimalaitoksissa sekä kehittää aktiivisesti uutta tuotantoa. Lisätietoa Hyötytuulen sivuilla.

Voimaosakeyhtiö SF OY (3,79 %)

Turku Energia on sopimuksellisesti kiinni hankkeessa Voimaosakeyhtiö SF:n kautta. Voimaosakeyhtiö omistaa Fennovoima Oy:stä 66 %.

Kolsin Voima Oy (22,5 %)

Viisi suomalaista energiayhtiötä, joiden mukana Turku Energia, omistaa Statkraft Suomi Oy:n koko osakekannan. Vesivoimalaitoksista Kolsi sijaitsee Kokemäenjoessa ja Korkeakosken ja Koivukosken vesivoimalaitokset sijaitsevat Kymijoessa. Omistukseen kuuluu lisäksi osuus Kokemäenjoessa sijaitsevan Harjavallan voimalaitoksen tuottamasta vesivoimasta.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.