Ympäristötaideteokset kaunistavat katukuvaa

Turku Energia Sähköverkot Oy on kaunistanut teiden varsilla näkyviä harmaita jakokaappeja jo yli kymmenen vuoden ajan maalaamalla niistä taidesähkökaappeja.

Sähkökaappien lisäksi kaupunkiympäristö on täynnä arjen tilojen lämmittämiseen liittyviä rakenteita ja laitoksia, joista lämpö siirretään putkien välityksellä paikasta toiseen. Olemme ottaneet myös osan näistä kaukolämpöön liittyvistä kohteista taiteelliseen käyttöön.

Maalausprojektien tavoitteena on piristää kaupunkikuvaa uniikeilla ympäristötaideteoksilla ja vähentää kohteiden töhrimistä.

Vuorenpeikon temppeli.

Taidesähkökaapit

Turku Energia Sähköverkot Oy:n yli 2700 sähkönjakelukaapista lähes 200 kaapissa sekä kolmessa sähkömuuntamossa on maisemaa kaunistava taiteellinen kuosi.

Sähkökaappien taideyhteistyö alkoi Varissuolla vuonna 2004, jolloin Minna Maija Lappalaisen organisoimassa suomalais-senegalilaisessa Taf taf -projektissa toteutettiin ensimmäiset taidesähkökaapit Turussa. Nykyään taidesähkökaappeja voi löytää Varissuon lisäksi Turun keskustasta sekä Portsan, Länsirannan, Uittamon, Pääskyvuoren, Martin, Pansio-Pernon ja Suikkilan kaupunginosista.

Turku Energia on tehnyt maalaustempauksia yhteistyössä muun muassa seuraavien toimijoiden kanssa: paikalliset taiteilijat, Kulttuuriyhdistys Ida, Nuorten työpaja Fendari, Port Arthurin kaupunginosayhdistys, Pro Manillasäätiö, Puropellon koulu, Samppalinnan koulu, Turun Normaalikoulu, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, Turun Sunnuntaimaalarit sekä Turun kulttuuripääkaupunkivuoden BOX-hanke.

taidesahkokaapit_1920x1280

Kaukolämmön taidekohteet

Kaukolämmön kiinteiden kohteiden muokkaaminen ympäristötaideteoksiksi aloitettiin vuonna 2015. Taidesähkökaapeista saadut hyvät kokemukset sekä vuonna 2014 järjestetty taidekilpailu innoittivat projektiin ryhtymistä.

 • Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista (2015), Tallimäenpuiston kaukolämpöpumppaamo, taiteilija Helena Mikkola.
 • Metsämaisema (2015), Vilkkilänmäen kaukolämpöpumppaamo, taiteilija Jukka Hakanen.
 • Vuorenneito (2015), Luolavuoren kaukolämpötunnelin suuaukko, taiteilija Mauri Kosonen. Samaan taideinstallaatioon kuuluu Luolavuoren pumppu- ja venttiiliasema, joka on maalattu Vuorenneidon herätyskelloksi.
 • Window of the Sun (2015), Turun kaasukellon kaasupallo, taiteilija Mauri Kosonen.
 • Vuorenpeikon temppeli (2016), Metsäaron kaukolämpöpumppaamon suuaukko, taiteilija Mauri Kosonen.
 • Elements (2016), Turun kaasukellon kaasupallo, taiteilija Mauri Kosonen.
 • Aurinkotuulen viemää (2017), Härkämäen lämpökeskus, taiteilija Mauri Kosonen.
kaasupallo-354_1920x1280

Kaasupallon videotaideteokset

Kaasupalloon heijastettavat videotaideteokset ovat nähtävissä iltojen pimetessä loka-maaliskuussa, jolloin teoksia esitetään joka ilta klo 19–21.

Ota yhteyttä ympäristötaiteeseen liittyen

Oletko sinä tai esimerkiksi asukas- tai kaupunginosayhdistyksenne kiinnostunut jonkun tietyn alueen tai kohteen kaunistamisesta ympäristötaiteella? Otamme mielellämme vastaan yhteistyöehdotuksia ja ideoita – ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Ympäristötaideteosten toteutus vuodelle 2023 on päätetty.

 • Pudota tiedostot tähän tai
  Max. tiedoston koko: 128 MB.

  Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

  Yleissähkö

  Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

  Yösähkö

  Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

  Kausisähkö

  Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

  Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

  Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.