03.03.2018

Tänään vietetään Kaukon päivää – Turun seudulla yli 200 000 ihmistä asuu kaukolämmitetyssä talossa

Kaukolämpö lämmittää yleisesti suomalaisia koteja. Lähes 3 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämmitetyssä asunnossa. Tästä muistutetaan tänään Kaukon päivänä ympäri maan.

Kaukolämmön suosio Suomen yleisimpänä lämmitysmuotona kasvaa jatkuvasti. Jo noin 65 % uusien rakennusten tilavuudesta lämpiää kaukolämmöllä. Kaukolämpö on suosiossa myös valmiissa kiinteistöissä: siihen vaihtaa selvästi enemmän asiakkaita kuin kaukolämmöstä muihin lämmitysmuotoihin. Turun seudulla yli 200 000 ihmistä asuu kaukolämmitetyssä talossa.

Kaukolämmön suosiota selittävät etenkin sen luotettavuus ja edullisuus. Turku Energian kaukolämmön toimitusvarmuus oli vuonna 2017 erittäin hyvällä tasolla ollen keskimäärin 43 minuuttia asiakasta kohden laskettuna.

Myös ekologisuus voi olla syy valita kaukolämpö. Kaukolämmöntuotannon hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet viime vuosina selvästi. Syynä tähän on mm. uusiutuvien polttoaineiden, kuten metsäpolttoaineiden ja puutähteiden, osuuden kasvu kaukolämmön tuotannossa. Tuotannossa hyödynnetään nykyään myös yhä enemmän ylijäämälämpöä, kuten teollisuuden hukkalämpöä. Tammikuussa 2018 yli 53 % Turku Energian lämpöenergiasta tuotettiin uusiutuvilla energialähteillä.

Faktoja kaukolämmöstä

  • Kaukolämpö on maan alla kaukolämpöverkossa kiertävää kuumaa vettä.
  • Suomessa on lähes 15 000 km pituinen kaukolämpöverkko. Turun seudulla verkon pituus on noin 630 km.
  • Kaukolämmön toimitusvarmuus on koko Suomessa 99,98 %.
  • Kaukolämpö mahdollistaa sähköjärjestelmämme kannalta keskeisen energiatehokkaan lämmön ja sähkön yhteistuotannon.
  • Kaukolämmön energialähteistä kotimaisia oli 62 % viime vuonna.
  • Viime vuonna Suomessa kaukolämmön tuotannossa otettiin hukkalämpöä talteen ennätysmäärä, yli 3 terawattituntia.