Taloyhtiön energiankäytön seuranta

EnergiaOnline-palvelussamme voit seurata taloyhtiön energiankäyttöä jopa tuntitasolla.

Palvelussa näet sekä sähkön, kaukolämmön ja -jäähdytyksen että pientuotantolaitoksien energiankulutustietoja.

Tiedot perustuvat etäluettavista mittareista päivittäin luettaviin tuntitason käyttötietoihin. Jos käyttöpaikka ei vielä ole etäluennan piirissä, saadaan luvut käyttöpaikan lukematiedoista.

Voit nähdä myös energiatuotteista laskutetut eurot samassa näkymässä käyttötietojen kanssa.

Energiansäästö alkaa siitä, kun tiedät mihin ja milloin energiaa kuluu

Palvelun avulla voit seurata energiankäyttöä hyvinkin tarkasti. Tuntimittauksen piirissä olevien käyttöpaikkojesi osalta voit pureutua energiankäyttötietoihisi vuosi-, kuukausi-, päivä tai jopa tuntitasolla. Käyttötietojen karttuessa voit vertailla niitä eri vuosien välillä. Voit tarkastella myös ulkolämpötilan vaikutuksia energiankäyttöösi. Kun tietoisuus energiakäytöstä kasvaa, säästötoimien tunnistaminen helpottuu ja myös säästötoimenpiteiden vaikutukset ovat nähtävissä.

Käyttötiedot luetaan mittareilta päivittäin

Tuntimittaustiedot luetaan mittarilta verkkoyhtiön tietojärjestelmiin kerran vuorokaudessa. Tämän päivän tuntikohtaiset käyttötiedot ilmestyvät näkyviin pääsääntöisesti huomisen päivän aikana. Joissakin tapauksissa viive saattaa tilapäisesti olla pidempi, jopa useita päiviä.

Samat mittaustiedot myös laskutuksen perusteena

Sähkön laskutus perustuu palvelussa esitettyihin jakeluverkon haltijan toimittamiin käyttötietoihin. Jos mittarin etäluenta jokaiselle tunnille ei ole onnistunut, jakeluverkon haltija on voinut joutua arvioimaan osan käyttötiedoista, jolloin mittaustiedon tilana raportointinäkymässä näkyy "Arvioitu". Mikäli laskutusvaiheessa on käytetty arvioituja käyttötietoja, korjaamme arvioituja tietoja sisältävät laskurivit seuraavilla laskuilla heti, kun jakeluverkon haltija on toimittanut todelliset käyttötiedot.

Kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen osalta laskutus perustuu toistaiseksi aina mittareilta etäluettuihin kuukausitason käyttötietoihin.

energiankayton-seuranta_72dpi_1920x1280_reuploaded

Omat muistiinpanot auttavat muutosten seurannassa

Voit tallentaa omia muistiinpanojasi ja päiväkirjamerkintöjä energiankäyttötietojen yhteyteen. Muistiinpanojen avulla voit myöhemminkin palauttaa mieleesi energiankäyttöön vaikuttaneet tapahtumat.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme

Haluatko keskustella taloyhtiösi energiaratkaisuista tai jättää yhteydenottopyynnön?

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.