Ekologista viileää sinne, minne kaukojäähdytysverkko ei yllä

Jäähdytysratkaisut taloyhtiöille

Lähijäähdytys perustuu järjestelmään, joka ottaa lämmön talteen rakennuksen huoneista ja muuntaa sen lämpöpumpun avulla viilennykseksi. Huoneistoihin tulee huomaamaton ja hiljainen sisäyksikkö, jonka kautta viilennys leviää rakennukseen.

Lähijäähdytys on kirjaimellisesti lähellä tuotettua, omasta kiinteistöstä hyödynnettyä energiaa.

Lähijäähdytyksen edut

Helppo ja vaivaton

Loppukäyttäjälle lähijäähdytysjärjestelmä on hiljainen, huomaamaton ja toimintavarma – ei meluavia ja suuria ulkoyksiköitä tai muita näkyviä laitteita.

Ekologinen ja energiatehokas

Lähijäähdytys on täysin uusiutuvaa. Se tuotetaan energiatehokkaasti omassa kiinteistössä ja syntyvä lämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa.

Lisäarvoa kiinteistölle

Jäähdytys nostaa käyttömukavuutta ja kiinteistön arvoa. Se sopii niin palvelutaloihin, toimistoihin kuin taloyhtiöihinkin, ja on helpoin asentaa rakentamisen tai linjasaneerauksen yhteydessä.

Selkeästi hinnoiteltu palvelutuote

Lähijäähdytys on käyttäjälle huoleton, sillä hintaan sisältyy laitteiston käyttämä sähköenergia, huollot, ylläpito ja 24/7 päivystys.

Lähijäähdytyksen hinnoittelu

 • Hinta muodostuu kulutukseen perustavasta energiahinnasta 59,90 €/MWh, alv 0 % ja kuukausittaisesta perusmaksusta, joka määräytyy jäähdytystehon mukaan.

 • Asiantuntijamme auttavat kiinteistöön sopivan jäädytystehon määrittelemisessä.

Viileää kiertotaloutta

 • 1.

  Lähijäähdytyksessä jäädytys tuotetaan kiinteistökohtaisesti lämpöpumpun avulla.

 • 2.

  Lämpöpumppu hyödyntää kiinteistössä olevaa hukkalämpöä ottamalla sen talteen ja muuntamalla sen viilennykseksi.

 • 3.

  Jäähdytyksessä syntyvä hukkalämpö saadaan hyödynnettyä kaukolämpöverkossa, joten lähijäähdytys on myös kiertotalousratkaisu!

 • 4.

  Lähijäähdytys sopii kiinteistöihin, jotka ovat kaukolämpöverkon alueella, mutta kaukojäähdytysverkon ulkopuolella.

Kauko- vai lähijäähdytys?

Kartta alueesta, jonne kaukojäähdytysverkko yltää.

Kiinteistöösi soveltuva jäähdytysratkaisu valikoituu sijainnin mukaan. Asiantuntijamme auttavat oikean jäähdytysratkaisun valinnassa. Kauko- ja lähijäähdytysratkaisumme eivät juurikaan eroa toisistaan. Kummassakin tapauksessa nautit tasaisesta viilennyksestä, joka tulee perille toimintavarmana palveluna. Tarkista oikea ratkaisu postinumerollasi.

Lähijäähdytys viilentää Ypsilonin

Yli-Maarian monitoimitalossa Ypsilonissa ei tarvitse pelätä helteistäkään kesää. Turku Energia toimitti rakennukseen uudenlaisen Lähijäähdytys-lämpöpumppuratkaisun, joka jäähdyttää tilat asiakkaan tarpeiden mukaan. Samalla hyödynnetään huoneilmasta kerätty hukkalämpö.

Ypsilon.

Näin taloyhtiön jäähdytysprosessi etenee

 • 1.

  Kartoitus

  Kohde katselmoidaan paikan päällä. Kartoituksessa käydään tekniset tilat läpi ja tarkistetaan kiinteistön soveltuminen kauko- tai lähijäähdytykseen. Taloyhtiö saa asiantuntijaltamme suosituksen parhaasta jäähdytysratkaisusta ja mahdollisesti budjetäärisen tarjouksen.

 • 2.

  Suunnittelu

  Taloyhtiö teettää LVI-suunnittelijalla suunnitelmat jäähdytyksestä. Suunnitelmaan sisältyy jäähdytyksen kytkentäkaavio, asemapiirustus ja pohjapiirustus. Suunnittelija toimittaa suunnitelmat Turku Energialle. Tämän jälkeen me toimitamme lopullisen jäähdytystarjouksen hyväksyttäväksi.

 • 3.

  Tilaus ja toimitus

  Taloyhtiö tilaa jäähdytyksen Turku Energialta. Me sovimme taloyhtiön rakennuttajan kanssa toimitusaikataulusta ja rakennuttamisesta. Rakennuttaja vastaa taloyhtiön asuntokohtaisten jäähdytyslaitteistojen asentamisesta ja sopii niistä taloyhtiön kanssa. Asuntokohtaiset jäähdytyslaitteet ovat taloyhtiön vastuulla, kuten asuntokohtaiset lämpöpatterit.

Jätä yhteydenottopyyntö

Asiantuntijamme

Tommy Rönnqvist.

Tommy Rönnqvist

Avainasiakaspäällikkö

02 2628 633

tommy.ronnqvist@turkuenergia.fi

LinkedIn

Tommy vastaa kaukolämmön ja -jäähdytyksen myynnistä. Hän vastaa taloyhtiöille ja yrityksille tarjottavista lämmitys- ja jäähdytysratkaisuita. Hän huolehtii aktiivisesta yhteydenpidosta avainasiakkaidemme sekä sidosryhmiemme kanssa.

Jari Kairama

Lämpöpalvelupäällikkö

02 2628 172

jari.kairama@turkuenergia.fi

Jari vastaa kaukolämmön ja -jäähdytyksen sopimuksista, liittymistä ja mittauksista. Hän vastaa myös asiakaslaitetarkastuksista ja teknisestä asiakaspalvelusta.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.