Täydellinen olosuhde vaivattomasti

Kauko­jäähdytys taloyhtiöille

Kaukojäähdytys on taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa viilentää kiinteistöjä kaukojäähdytysverkon alueella. Se on todellista kiertotaloutta: samalla, kun kiinteistöä viilennetään optimaaliseen lämpötilaan, siirretään sen ylimääräinen lämpöenergia kaukolämpöverkkoon käytettäväksi esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen.

Kaukojäähdytyksen edut

Äänetön ja näkymätön

Laitteisto on yksinkertainen, toimintavarma ja pitkäikäinen – sekä lähes näkymätön ja äänetön.

Päästötön

Kaukojäähdytys on täysin päästötöntä. Yli 80 % kaukojäähdytyksestä tuotetaan Kakolan lämpöpumppulaitoksessa
hyödyntämällä puhdistetun jäteveden hukkaenergiaa. Siirrossa käytetty sähköenergia on uusiutuvilla tuotettua.

Kiertotalouden mallioppilas

Kiinteistöstä siirretään ylimääräinen lämpöenergia kaukolämpöverkon käytettäväksi, eli järjestelmästä hyötyvät kaikki. Ei liene ihme, että kaukojäähdytyksen suosio vain kasvaa kasvamistaan.

Jäähdytystä palveluna

Kaukojäähdytyksen hintaan sisältyy viileän sisäilman lisäksi huollot ja 24/7 päivystys.

Kaukojäähdytyksen energiahinta

59,90 eur / MWh 

Hinta alv. 0 %

Kaukojäähdytyksen energiahinta perustuu kaukolämmön ja jäähdytysenergian yhteistuotantoon.

Jäähdytysasiakkaana saat 50 % alennuksen jäähdytysenergian hinnasta 1.10–30.4.
Kaukolämmön ja jäähdytyksen asiakkaana saat 50 % alennuksen kaukolämmön hinnasta 1.5.–30.9.

Viileää kiertotaloutta

  • 1.

    Kaukojäähdytyksen toimintaperiaate on verrattavissa kaukolämmitykseen: jäähdytys jaellaan kiinteistöihin viileänä vetenä kaukojäähdytysverkon kautta.

  • 2.

    Kaukojäähdytys tuotetaan keskitetyissä kaukojäähdytyslaitoksissa esimerkiksi lämpöpumpuilla.

  • 3.

    Kun viileä vesi kiertää kiinteistössä jäähdyttäen, se sitoo itseensä kiinteistön hukkalämpöä, joka palaa takaisin laitokselle uudelleen viilennettäväksi.

  • 4.

    Talteen otettu hukkalämpö hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa, joten viilennys on todellista kiertotaloutta!

Kauko- vai lähijäähdytys?

Kartta alueesta, jonne kaukojäähdytysverkko yltää.

Kiinteistöösi soveltuva jäähdytysratkaisu valikoituu sijainnin mukaan. Asiantuntijamme auttavat oikean jäähdytysratkaisun valinnassa. Kauko- ja lähijäähdytysratkaisumme eivät juurikaan eroa toisistaan. Kummassakin tapauksessa nautit tasaisesta viilennyksestä, joka tulee perille toimintavarmana palveluna. Tarkista oikea ratkaisu postinumerollasi.

Kaukojäähdytys on Tyks-sairaalalle elintärkeää

Tietojärjestelmäpalvelimien jäähdytystarve sairaalassa on valtava. Käytännössä atk-konesali ei pysty toimimaan, jos jäähdytys ei toimi. Myös kuvantamislaitteet tarvitsevat jäähdytystä.

Tyks T-sairaala.

Näin taloyhtiön jäähdytysprosessi etenee

  • 1.

    Kartoitus

    Kohde katselmoidaan paikan päällä. Kartoituksessa käydään tekniset tilat läpi ja tarkistetaan kiinteistön soveltuminen kauko- tai lähijäähdytykseen. Taloyhtiö saa asiantuntijaltamme suosituksen parhaasta jäähdytysratkaisusta ja mahdollisesti budjetäärisen tarjouksen.

  • 2.

    Suunnittelu

    Taloyhtiö teettää LVI-suunnittelijalla suunnitelmat jäähdytyksestä. Suunnitelmaan sisältyy jäähdytyksen kytkentäkaavio, asemapiirustus ja pohjapiirustus. Suunnittelija toimittaa suunnitelmat Turku Energialle. Tämän jälkeen me toimitamme lopullisen jäähdytystarjouksen hyväksyttäväksi.

  • 3.

    Tilaus ja toimitus

    Taloyhtiö tilaa jäähdytyksen Turku Energialta. Me sovimme taloyhtiön rakennuttajan kanssa toimitusaikataulusta ja rakennuttamisesta. Rakennuttaja vastaa taloyhtiön asuntokohtaisten jäähdytyslaitteistojen asentamisesta ja sopii niistä taloyhtiön kanssa. Asuntokohtaiset jäähdytyslaitteet ovat taloyhtiön vastuulla, kuten asuntokohtaiset lämpöpatterit.

Jätä yhteydenottopyyntö

Asiantuntijamme

Tommy Rönnqvist.

Tommy Rönnqvist

Avainasiakaspäällikkö

02 2628 633

tommy.ronnqvist@turkuenergia.fi

LinkedIn

Tommy vastaa kaukolämmön ja -jäähdytyksen myynnistä. Hän vastaa taloyhtiöille ja yrityksille tarjottavista lämmitys- ja jäähdytysratkaisuita. Hän huolehtii aktiivisesta yhteydenpidosta avainasiakkaidemme sekä sidosryhmiemme kanssa.

Jari Kairama

Lämpöpalvelupäällikkö

02 2628 172

jari.kairama@turkuenergia.fi

Jari vastaa kaukolämmön ja -jäähdytyksen sopimuksista, liittymistä ja mittauksista. Hän vastaa myös asiakaslaitetarkastuksista ja teknisestä asiakaspalvelusta.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.