Täydellinen olosuhde ei vaadi vaivannäköä

Jäähdytys­ratkaisut taloyhtiöille

Jäähdytys pitää kodin viileänä kuumimpanakin kesänä. Koska et ostaisi autoakaan ilman ilmastointia.

Turku Energian jäähdytysratkaisulla lisäät kiinteistösi välitöntä viihtyisyyttä huomaamattomasti ja 100 % ekologisesti. Jäähdytys on kiertotaloutta parhaimmillaan ja investointi, joka maksaa itsensä takaisin niin ympäristön kuin talouden näkökulmasta.

Jäähdytyksen edut

Jäähdytys on investointi, joka maksaa itsensä takaisin sekä ympäristön että talouden näkökulmasta.

Jäähdytys sisältää 24/7 valvonnan ja palvelu sisältää sekä päivystyksen että huollot.

Jäähdytys on lähes äänetön, näkymätön ja luo juuri oikean olosuhteen.

Jäähdytyslaitteisto on toimintavarma ja pitkäaikainen eikä se rumenna julkisivua.

Jäähdytys on täysin päästötöntä. Kaikki jäähdytysprosessissa tarvittava sähkö tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla.

100 % ympäristö­ystävällinen

 • Jäähdytysratkaisumme ovat täysin päästöttömiä ja kerryttää lisäpisteitä ympäristöluokituksiin.

 • Kiinteistössä poistuva ylimääräinen lämpö ei mene hukkaan, vaan se hyödynnetään muissa käyttökohteissa.

 • Kaikki jäähdytysprosessissa tarvittava sähkö tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla.

Nainen maauimalassa

Kauko- vai lähijäähdytys?

Kartta alueesta, jonne kaukojäähdytysverkko yltää.

Kiinteistöösi soveltuva jäähdytysratkaisu valikoituu sijainnin mukaan. Asiantuntijamme auttavat oikean jäähdytysratkaisun valinnassa. Kauko- ja lähijäähdytysratkaisumme eivät juurikaan eroa toisistaan. Kummassakin tapauksessa nautit tasaisesta viilennyksestä, joka tulee perille toimintavarmana palveluna. Tarkista oikea ratkaisu postinumerollasi.

Ikoni, kaukojäähdytys, jäähdytysratkaisut.

Kaukojäähdytys

 • Kaukojäähdytyksessä jäähdytysenergia tuodaan koteihin kaukojäähdytysverkostossa.

 • Samalla kiinteistön ylimääräinen lämpöenergia siirretään kaukolämpöverkkoon käytettäväksi esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen.

 • Yli 80 % kaukojäähdytyksestä tuotetaan Kakolan lämpöpumppulaitoksessa hyödyntämällä jäteveden hukkaenergiaa.

Ikoni, lähijäähdytys, jäähdytysratkaisut.

Lähijäähdytys

 • Lähijäähdytyksessä lämpöpumppu hyödyntää kiinteistössä syntyvän hukkalämmön ottamalla sen talteen ja muuntamalla sen viilennykseksi.

 • Viilennys jaellaan kiinteistön sisällä huomaamattomilla ja hiljaisilla sisäyksiköillä, joiden avulla kukin käyttäjä voi itse määrittää sopivan lämpötilan.

 • Lähijäähdytys tuotetaan täysin uusiutuvasti. Se tuotetaan energiatehokkaasti ja rakennuksesta kerätty hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa.

Näin taloyhtiön jäähdytysprosessi etenee

 • 1.

  Kartoitus

  Kohde katselmoidaan paikan päällä. Kartoituksessa käydään tekniset tilat läpi ja tarkistetaan kiinteistön soveltuminen kauko- tai lähijäähdytykseen. Taloyhtiö saa asiantuntijaltamme suosituksen parhaasta jäähdytysratkaisusta ja mahdollisesti budjetäärisen tarjouksen.

 • 2.

  Suunnittelu

  Taloyhtiö teettää LVI-suunnittelijalla suunnitelmat jäähdytyksestä. Suunnitelmaan sisältyy jäähdytyksen kytkentäkaavio, asemapiirustus ja pohjapiirustus. Suunnittelija toimittaa suunnitelmat Turku Energialle. Tämän jälkeen me toimitamme lopullisen jäähdytystarjouksen hyväksyttäväksi.

 • 3.

  Tilaus ja toimitus

  Taloyhtiö tilaa jäähdytyksen Turku Energialta. Me sovimme taloyhtiön rakennuttajan kanssa toimitusaikataulusta ja rakennuttamisesta. Rakennuttaja vastaa taloyhtiön asuntokohtaisten jäähdytyslaitteistojen asentamisesta ja sopii niistä taloyhtiön kanssa. Asuntokohtaiset jäähdytyslaitteet ovat taloyhtiön vastuulla, kuten asuntokohtaiset lämpöpatterit.

Tarinoita viileistä ratkaisuista

Marja Aaltonen.

Viileänä helteelläkin

– Olen ollut sataprosenttisen tyytyväinen kaukojäähdytykseen. Se on ihanan huomaamaton ja toimintavarma. Vuosikymmenen hellekesänäkään ei tarvinnut kärvistellä kuumaassa asunnossa, toteaa Turussa Loft-tehtaalla asuva Marja Aaltonen.
Lue lisää
Ypsilon.

Lämpöpumppu viilentää Ypsilonin

Yli-Maarian monitoimitalossa Ypsilonissa ei tarvitse pelätä helteistäkään kesää. Turku Energia asensi rakennukseen uudenlaisen lämpöpumppuratkaisun, joka jäähdyttää tilat asiakkaan tarpeiden mukaan. Samalla hyödynnetään huoneilmasta kerätty hukkalämpö.
Lue lisää
Juha Rantasalo ja Mika Karbin.

Sairaala varautuu häiriöihin

Sähkökatko on tulipalon jälkeen pahin uhkakuva, mikä sairaalaa voi kohdata. Sairaala tarvitsee toimiakseen myös lämpöä, höyryä ja jäähdytystä.
Lue lisää

Jätä yhteydenottopyyntö

Asiantuntijamme

Tommy Rönnqvist.

Tommy Rönnqvist

Avainasiakaspäällikkö

02 2628 633

tommy.ronnqvist@turkuenergia.fi

LinkedIn

Tommy vastaa kaukolämmön ja -jäähdytyksen myynnistä. Hän vastaa taloyhtiöille ja yrityksille tarjottavista lämmitys- ja jäähdytysratkaisuita. Hän huolehtii aktiivisesta yhteydenpidosta avainasiakkaidemme sekä sidosryhmiemme kanssa.

Jari Kairama

Lämpöpalvelupäällikkö

02 2628 172

jari.kairama@turkuenergia.fi

Jari vastaa kaukolämmön ja -jäähdytyksen sopimuksista, liittymistä ja mittauksista. Hän vastaa myös asiakaslaitetarkastuksista ja teknisestä asiakaspalvelusta.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.