Kuuleminen TESV:n kehittämis­suunnitelmasta 2022

Energiaviraston kehittämissuunnitelmia koskevan määräyksen mukaisesti jokaisen jakeluverkonhaltijan on kuultava asiaankuuluvia verkon käyttäjiä sekä kantaverkon ja suurjännitteisen jakeluverkon haltijoita kehittämissuunnitelmasta.

Asiaankuuluviksi verkon käyttäjiksi katsotaan verkonhaltijan jakeluverkon käyttäjät. Verkon käyttäjien kuulemisen on kestettävä vähintään yhden kuukauden ajan.

Anna lausunto EnergiaOnlinessa

Turku Energia Sähköverkot Oy:n (TESV) kehittämissuunnitelma 2022 on esitetty oheisissa tiedostoissa (liitteet 1–6).

Asiakkaanamme voit antaa kehittämissuunnitelmaa koskevan lausunnon EnergiaOnline-palvelun välityksellä. Kirjaudu EnergiaOnlineen ja valitse Ota yhteyttä asiakaspalveluumme -toiminto. Valitse palautteen aiheeksi Verkko / Sähköverkon kehittämissuunnitelma 2022.

Kehittämissuunnitelman kuuleminen on avoinna ja lausuntojen antaminen suunnitelmasta on mahdollista aikavälillä 15.5.–15.6.2022.

Kuuleminen on päättynyt ja seuraava järjestetään vuonna 2024.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.