Pientuotannon (maks. 1000 kVA) verkkopalveluhinnasto pien- ja keskijänniteverkossa 1.1.2022 alkaen

Verkkoon syötetty energia

alv. 0 % alv. 24 %  
Pienjänniteverkko (0,4 kV) 0,00 0,00 snt/kWh
Keskijänniteverkko (10 tai 20 kV) 0,00 0,00 snt/kWh

Verkosta otettu energia

Jokaisessa tuotantokohteessa on oltava voimassa oleva sähkön käyttöön oikeuttava verkkopalvelusopimus, jonka mukaan veloitetaan verkkopalveluhinnaston mukaiset kulutuksen verkkopalvelumaksut.

Pientuotannon myyminen

Pientuotannon myymisestä sähköverkkoon on oltava sopimus vapaavalintaisen sähkönmyyjän kanssa. Tietoa pientuotantoa ostavista sähkönmyyjistä löytyy mm. Energiaviraston ylläpitämästä Sahkonhinta.fi-palvelusta.

Hinnastossa esitettyyn verkkopalveluun sovelletaan Energiamarkkinaviraston vahvistamia, kulloinkin voimassaolevia Verkkopalveluehtoja (VPE).

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.