fbpx

Mitä sähkölaskusi kertoo?

Mitä sähkölaskusi kertoo?

Laskun etusivu

Sähkölaskun etusivulle on koottu koko laskun yhteenveto sen sisältämistä eristä. Seuraavilla sivuilla ovat laskuerittelyt, joissa on tietoa toteutuneesta laskutusjaksosta tarkemmin eriteltynä. Viimeisellä sivulla kerrotaan hyödyllisiä tietoja asiakkaalle ja neuvotaan myös, miten asiakkaiden tulee menetellä reklamaatiotilanteissa.

Sähkölaskussa sähkönjakelu ja sähkön myynti erotetaan toisistaan, sillä niillä on aina omat sopimuksensa. Kaikki henkilöasiakkaiden laskuissa mainitut hinnat sisältävät arvonlisäveron ja sen laskelman löydät ensimmäiseltä sivulta.

  1. Laskun yläreunasta voit lukea, onko kyse sähkö-, lämpö- vai jäähdytyslaskusta.
  2. Laskun tunnistetiedoista näet asiakas- ja käyttöpaikkanumerosi. Tarvitset niitä asioidessasi EnergiaOnline-palvelussamme tai asiakaspalvelussamme.
  3. Laskuttava yritys ja sopimusnumero. Turku Energia Sähkönmyynti ja Turku Energia Sähköverkot Oy laskuttavat palveluista yhteisellä laskulla. Laskuun sisältyy tällöin sekä sähkön myynti, että sähkönjakelu, mutta erillisillä erittelysivuillaan ja omilla sopimusnumeroillaan. Jos sinulla on kanssamme vain myynti- tai sähkönjakelusopimus, on laskussa ainoastaan sen tiedot. Tällöin toinen sähkönmyyjä tai paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa oman osuutensa erillisellä laskulla.
  4. Etusivulla ilmoitamme laskutettavan yhteissumman molempien sopimusten osalta. Jos laskuusi sisältyy muita palveluita, esimerkiksi kytkentämaksu, näkyy se etusivulla rivillä Palvelumaksut. Laskun etusivulta näet myös laskun sisältämän arvonlisäveron määrän.
  5. Muita tietoja. Seuraavan laskun arvioidun eräpäivän näet ennen tilisiirto-osaa. Tässä kohdassa voi olla myös tilinumeropyyntö, jos saamasi lasku on hyvityslasku.
  6. Laskun maksaja- ja summatietojen lisäksi tilisiirtoon on merkitty eräpäivä ja viitenumero. Käytä laskua maksaessasi aina viitenumeroa, jotta suorituksesi ohjautuu oikealle laskulle. Muistathan, että sähköiset laskut säästävät numeroiden näppäilyltä ja samalla luontoa. Voit tilata e-laskun omasta verkkopankistasi, jossa Turku Energia löytyy laskuttajalistasta.
sahkolaskun_lukuohje01

Laskun erittelysivut

Jos laskusi sisältää sekä myynnin että jakelun osuudet, on ne eritelty omille sivuillensa. Erittelyosassa laskutettavat tuotteet, laskutusjaksot, yksikköhinnat ja energiamäärät on yksityiskohtaisesti eritelty. Muut tuotteet, kuten sähkön kytkentä- tai asiakirjamaksut, on eritelty Palvelumaksut-osiossa.

Kotitalousasiakkaan sähkölaskun hintoihin sisältyy arvonlisävero. Yritysasiakkaan hinnat näytetään arvonlisäverottomina, jolloin arvonlisäveron määrä näkyy omalla rivillään. Arvonlisäveroa maksetaan myös valtiolle tilitettävästä sähköverosta.

  1. Erittelyosassa näet, mistä myynti- ja jakelutuotteen maksut koostuvat: perusmaksusta ja mitatusta energiasta. Yhteenlaskettu summa löytyy näiden rivien alapuolelta.
  2. Jakelun erittelysivulla on esitetty valtion määrittelemä ja keräämä sähkövero. Henkilöasiakkaat ja suurin osa yritysasiakkaista kuuluvat sähköveroluokkaan I ja tiettyjen toimijoiden yritysasiakkaat voivat hakeutua sähköveroluokkaan II. Sähköveron periminen ja tilittäminen valtiolle on sähköverkkoyhtiöiden velvollisuus. Sähköveron osuus siirtolaskussa on noin 30–50 prosenttia.
  3. Löydät myymämme sähkön alkuperätiedot laskun lopusta erittelyjen jälkeen.
sahkolaskun_lukuohje02

Henkilökohtaista palvelua – kuten sinulle sopii.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.