Kun sähköt ovat poikki

Kun sähköt ovat poikki

Jos jokin yksittäinen sähkölaite lakkaa toimimasta, tarkista ensin, että itse laite ei ole rikki. Kokeile myös, onko vika kenties pistorasiassa kokeilemalla siihen jonkun toisen laitteen toimivuutta.

Sulakkeen palaminen voi olla syynä koko kodin pimenemiseen. Jos varokkeen vaihtaminen ei auta, vika voi olla myös laajempi. Jos käytössäsi on mobiililaitteita tai kannettava tietokone ja nettiyhteys, voit tarkistaa sähköverkon tilanteen verkkopalvelustamme. Tarkista ennen Turku Energian päivystysnumeroon soittamista, onko naapurillasi sähköt.

Jos sähkökatko on laaja-alainen, sadat asiakkaat saattavat soittaa samaan vikapäivystykseemme. Palvelumme voi samaan aikaan palvella 180 soittajaa, joten ei kannata hätääntyä, jos et heti pääse läpi. Käyttökeskuksessamme seurataan sähköverkon tilannetta vuorokauden ympäri ja käytönvalvontajärjestelmät saavat verkkovioista heti tiedon. Todennäköisesti sinunkin katkostasi ollaan jo tietoisia.

Mikäli tiedät sähkökatkon aiheuttajan, esimerkiksi linjalle kaatuneen puun pihapiirissäsi, ilmoita asiasta välittömästi päivystysnumeroomme 0800 02001.

Laajoista katkoista ja niiden arvioidusta kestosta tiedotetaan yleensä paikallisradioissa.

Sähkölaitteet voi suosiolla katkon alettua laittaa pois päältä, koska ne eivät sen aikana kuitenkaan toimi. Kun sähköt palautuvat, älä kytke niitä kaikkia takaisin verkkoon. Äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudestaan. Esimerkiksi lämpöpatterit on hyvä laittaa päälle yksi kerrallaan ja pitää pieni tauko aina välissä. Sähkösaunan kiuaskin on erittäin suuri yksittäinen kuormittaja.

Väännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni. Älä hamstraa vettä. Suomessa käytetty yläsäiliöjärjestelmä takaa riittävän vedenpaineen normaalikäytössä useiksi tunneiksi.

Katkon jälkeen

Voivatko sähkölaitteet kärsiä sähkökatkosta? Korvaako takuu rikkoutuneen laitteen?

Yli 12 tunnin yhtäjaksoisista sähkökatkoista maksetaan vakiokorvaus

Henkilökohtaista palvelua – kuten sinulle sopii.