5. Kaupungin led-valot

Led it be

On se Turku hyvä. Ihan kaikin puolin, mutta tiesitkö, että se on myös Suomen ensimmäinen valonsa laajasti ledeihin vaihtanut kaupunki? Syy, miksi halusimme hankkeen toteuttaa, on aika selvä: valot kuluttavat nyt 70 % vähemmän sähköä. Aika pimeetä.

Hei, valot päälle. Turun kaupunkia vuoteen 2013 asti valaisseet n. 8 000 elohopealamppua kuluttivat 70 % enemmän sähköä, kuin tarpeellista. Sehän on ihan hölmöä. Siksi Turku Energia vaihtoi kaupungin tilauksesta valaisimet salolaisiin ledeihin. Vaihtaminen toteutettiin ns. ESCO-hankkeena, eli investointi rahoitettiin säästyneiden energiakustannusten kautta saavutettavilla säästöillä. Eläköön siis, valoisampi tulevaisuus.

Nainen nojaa taidesähkökaappiin.

Kiinnostaisiko siis
olla ihan turkulainen?

Tapoja on yhtä monta kuin meitä, 
mutta tässä yksi helpoimmasta päästä:

Kuumailmapallo.
Turkulaisia maamerkkejä ja Turku Energian henkilökuntaa kollaasikuvassa.

32. Töissä Turku Energiassa

Merkityksellisiä urapolkuja

Turku Energia työllistää Turun seudulla 340 ihmistä. Sitten on vielä hankinnat, joita tehtiin viime vuonna 240 miljoonalla eurolla, ja investoinnit, joita niitäkin kertyi yli 15

Lue lisää
Kaukolämpöputkistoa, kävelytie ja muita kuvaelementtejä kollaasiin koottuna.

31. Sulat kadut

Pystyssäpysymisiä

Alkukeväästä maailma meni aika lailla päälaelleen. Vaikka kaikki muu on epäselvää, selvää on, että kammottavissa tilanteissa on hirveän tärkeää pitää huolta. Erityisesti toisista. Siksi me

Lue lisää
Kaarinan Piispantornin sinivalasta esittävä valotaideteos sekä muita kuvaelementtejä kollaasikuvaksi koottuna.

33. Big Blue -taideteos

Kaarina koki valastuksen

Big Blue on Turku Energian julkisivuvalaistuskohteista kaikkein massiivisin. Saimme nimittäin olla mukana toteuttamassa yhdessä taiteilija Mauri Kososen kanssa entiseen Hartwallin panimorakennukseen Big Blue -nimistä julkisivutaideteosta

Lue lisää

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.