27. Irti kivihiilestä

Suotta hiillostamaan

On hyvä, että on tavoitteita. Silloin kaikki mitä tekee vie niitä kohti, eikä reitiltä tee mielikään poiketa. Ei, vaikka vieressä näkyisi mukavanoloista piennarta, kun itse tarpoo loivaa ylämäkeä. Meillä on tavoitteena luopua kivihiilestä vuoteen 2022 mennessä. Se on ennenkuulumatonta tämän kokoiselta energiayhtiöltä, mutta saavutettavissa. Kun tarpeeksi tahtoo.

Tie kivihiilettömyyteen on pitkä, mutta olemme olleet sillä jo tovin: suunnitelmalliset investoinnit ja ratkaisut uusiutuvan energian lisäämiseksi ovat tuoneet meidät kohtaan, jossa kivihiilen osuus kaukolämmön tuotannossa on tämän vuoden 2020 loppuun mennessä enää 10 %. Se on koko maan mittakaavassa jo nyt aika hyvä lukema, mutta emme aio levähtää laakereillemme, ennen kuin sen tilalla on pyöreä nolla.

Kuuntele Tekologia-podcastimme jaksot aiheesta:

Nainen nojaa taidesähkökaappiin.

Kiinnostaisiko siis
olla ihan turkulainen?

Tapoja on yhtä monta kuin meitä, 
mutta tässä yksi helpoimmasta päästä:

Kuumailmapallo.
Metsityshanke.

34. Metsityshanke

Mentiin metsään, hyvällä asialla

Koska kestävä huominen on meille sydämen asia, olemme valmiita laittamaan kädet multaan – tällä kertaa kirjaimellisesti.

Lue lisää
Koroisten laitos, kastelukannu, marjoja ja muita kuvaelementtejä kollaasikuvaksi koottuna.

24. Koroisten geoterminen laitos

Hyvin maanläheistä lämpöä

Jos haluaa olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä, täytyy ottaa käyttöön valikoima keinoja. Esimerkiksi sellaisia, missä lämpöä nostetaan maasta. Jos kaukolämpö olisi juures, joka kasvaa seitsemän

Lue lisää
Turkulaisia maamerkkejä, talojen asukkaita, jäähdytyslaite ja muita kuvaelementtejä kollaasikuvaksi koottuna.

23. 20-vuotias kaukojäähdytys

Viileä ja itsenäinen

Muistatko pienen kaukojäähdytyksen, ekologisen kiertotalouden malliesimerkin, joka luo täydelliset olosuhteet kiinteistöön kuin kiinteistöön? Se on nyt 20-vuotias ja täysivaltainen yhteisön jäsen. Aiomme silti olla vastaisuudessakin

Lue lisää

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.