16. Orikedon biolämpökeskus
Metsälattialta leijukattilaan
Orikedon biolämpökeskus on siitä kovin mukava, että se tuottaa 8 % kaikesta Turun kaukolämmöstä – ja samalla vähentää hiilidioksidipäästöjä ihan kunnolla. Sen polttoaine on nimittäin hakkuutähteet ja sahateollisuudessa ja metsänhoidossa syntyvät sivutuotteet (vähän niinkuin roskia metsän lattialla?).
Kun polttoaine on kerätty lähialueen metsistä, niin tokihan se poltetaan kuplivassa leijukerroskattilassa hiekkapedin päällä. Missäs muuallakaan. Kattilan seinäputkissa (kattila on sen verran tavallista kattilaa suurempi, että sillä on omat seinät ja niillä omat putket) kiertää kaukolämpövesi, joka sitten palamisen ansiosta lämpenee. Saattaahan tuo kuulostaa mystiseltä, mutta on oikeastaan ihan perinteistä polttotekniikkaa. Toimii siis ja vähentää vieläpä päästöjä, Turku Energia hyväksyy!


Kiinnostaisiko siis
olla ihan turkulainen?
Tapoja on yhtä monta kuin meitä, mutta tässä yksi helpoimmasta päästä:

34. Metsityshanke
Mentiin metsään, hyvällä asialla
Koska kestävä huominen on meille sydämen asia, olemme valmiita laittamaan kädet multaan – tällä kertaa kirjaimellisesti.
27. Irti kivihiilestä
Suotta hiillostamaan
On hyvä, että on tavoitteita. Silloin kaikki mitä tekee vie niitä kohti, eikä reitiltä tee mielikään poiketa. Ei, vaikka vieressä näkyisi mukavanoloista piennarta, kun itse
24. Koroisten geoterminen laitos
Hyvin maanläheistä lämpöä
Jos haluaa olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä, täytyy ottaa käyttöön valikoima keinoja. Esimerkiksi sellaisia, missä lämpöä nostetaan maasta. Jos kaukolämpö olisi juures, joka kasvaa seitsemän