Energiaroast

Haastoimme tunnetut turunseutulaiset tekoihin.

Nykyään on paljon puhetta vastuullisista toimintatavoista, kestävästä kehityksestä ja ympäristöasioista. Mikään ei kuitenkaan muutu, jos emme itse ole valmiita tekemään mitään.

Kävimmekin Valtteri Roihan luotsaamana juttelemassa muutaman tutun turunseutulaisen kanssa ja kysyimme kiperän kysymyksen: mitä sinä olisit valmis muuttamaan arjessasi tai työssäsi kestävämmän huomisen puolesta?

Kaikki viisi jaksoa katsottavissa nyt!

 

1. Teemu Packalén

Teemu Packalén on yksi tämän hetken tunnetuimmista turkulaisista. Valtteri laittaa Teemun kovaan roastiin – kuinka tämä esimerkiksi kompensoi työnsä puolesta kertyviä lentokilometrejä? Katso koko jakso!

 

2. TPS – Heidi Aho ja Tomi Kallio

Harva asia on yhtä turkulainen kuin TPS. Mutta mitä kaupungin ylpeys tekee kestävämmän huomisen puolesta? Selvisi, että montakin asiaa. Katso ja tartu Tepsin haasteeseen!

 

3. Laura Satamo

Vuoden turkulaiseksikin valittu Laura Satamo on työssään kiireinen moniosaaja ja arjessaan yhtä kiireinen perheenäiti. Jääkö vastuullisille valinnoille tilaa? Se selviää Valtterin piinapenkissä.

 

4. Timo Honkanen

Millaisia vastuullisuusvalintoja tekee energiayhtiön toimitusjohtaja? Missä sen sijaan olisi parantamisen varaa? Turku Energian Timo Honkanen joutui Valtterin roastaamaksi. Katso, kuinka kävi.

 

5. Janne Porkka

Vastuullisuus ei ole onnenpyörää vaan tietoisia tekoja. Sen tietää suomalaisten rakastama Janne Porkka. Kuinka asenteet ovat muuttuneet vuosien saatossa? Minkä julkisen tunnustuksen Porkka tekee? Katso koko jakso!

 

Sinut on haastettu!

Olisitko sinä valmis tekemään muutoksen arjessasi kestävämmän huomisen puolesta?

Ota haaste vastaan ja osallistu arvontaan!

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.