10.12.2013

Uutta loistoa energiatehokkaasti

Ledvalot_Toivo_Varjas.jpgTurun katuvalot ovat uudistumassa. Kolmivaiheisessa prosessissa kaikki noin 10 000 vanhaa elohopeahöyrylamppua vaihdetaan uuteen tekniikkaan. Kakkosvaiheen aikana näistä vaihdetaan LED-valoiksi noin 2 400 kpl. Muutos tuo mukanaan säästöjä niin energiassa kuin huoltokustannuksissakin.

Päivityksen ensimmäinen vaihe on valmistunut 2012. Kakkosvaihe valmistuu jouluna ja jo nyt Turkua valaisee yli 1 400 uutta LED-valaisinta. Nyt korvataan yhtä monta elohopeahöyrylamppua kuin ensimmäisessä vaiheessa. Viimeisen kolmanneksen kilpailutus aloitettiin lokakuussa ja töiden on tarkoitus valmistua vuoden 2014 aikana. Koko Turku ei kuitenkaan tämän jälkeen hehku pelkkää LED-valoa, vaan tolpista löytyy ledien rinnalla yhä suurpainenatrium- ja monimetallilamppuja.

Katuvalojen vaihdon tärkeimpänä tarkoituksena on energiansäästö. Ledit kuluttavat vain jopa 20 prosenttia siitä energiasta, jonka elohopeahöyrylamput vaativat. Tällä erotuksella koko projektin energiansäästö on noin puoli miljoonaa euroa vuosittain. Lisäksi huoltokustannukset alenevat, koska lamppujen elinikä on huomattavasti pidempi.

– Ledien oletettu palamisaika on testattu maailmalla, ja sen on todettu olevan yli 50 000–

80 000 tuntia olosuhteista riippuen. Turussa katuvalot palavat noin 4 000 tuntia vuodessa, mikä tarkoittaa, että yksi LED-valaisin kestää käytössä 10–20 vuotta. Elohopeahöyrylamppu menettää ison osan valotehostaan jo muutamassa vuodessa, kertoo Turku Energian Urakointipalvelujen johtaja Tomi Toivonen.

Uusien valaisimien sävy on lähellä kuunvaloa. 4 000 kelvinin värilämpötila toistaa värejä myös huomattavasti jäljelle jääviä suurpainenatriumvalaisimia paremmin. Niiden valo on kellertävää, mikä voi tehdä jopa edellä ajavan auton värin tunnistamisesta hankalaa.

Vanhojen lamppujen korvaaminen onnistuu suoraan samaan vanhaan valotolppaan – vain valaisinosa vaihdetaan. Suurimpana erona elohopeahöyrylamppuihin on se, että ledit koostuvat moduleista, joissa on  24 LED valon lähdettä. Tapauskohtaisesti moduleita voidaan käyttää useampia, jos esimerkiksi tolpan valaisinosa on huomattavan korkealla tiestä, jolloin valotehoa tarvitaan enemmän.

Huikean energiasäästön lisäksi LED-valaisimissa on yksi ominaisuus, joka on ollut perinteisten lamppujen riesana. Ilkivaltasuoja on ledeissä huomattavasti korkeampi erilaisen rakenteen vuoksi. Valaisimien kestävyys ilmoitetaan IK-luokalla.

– Jos perinteisessä valaisimissa IK on yhden ja viiden välillä, on se ledeissä usein 8 ja 10 välillä, Toivonen selventää.

Teksti: Samu Rintala, kuva: Toivo Varjas