23.06.2014

Turku Energia vaihtaa loput Turun kaupungin elohopeahöyryvalaisimista led-valaisimiin

Turku Energia vaihtaa loput kaupungin elohopeahöyryvalaisimista led-valaisimiin vuoden 2015 loppuun mennessä. Samalla Turku Energia sitoutuu kymmenen vuoden palvelusopimukseen valaisinten kunnossapidon osalta. Valaisimet toimittaa salolainen Easy LED Oy. Turun kaupungille katuvalaisinuudistus on tärkeä osa energiasäästötavoitteen toteuttamista.

Turku Energia toteutti myös Turun kaupungin katuvalaisinuudistuksen kakkosvaiheen urakan vuonna 2013, jolloin se vaihtoi noin 2700 elohopeahöyryvalaisinta led-valaisimiin.

– Vaihdamme nyt valaisimia tuplamäärän eli lähes 5000 elohopeahöyrytekniikalla tehtyä valaisinta energiaa säästäviin led-valaisimiin. Tähän urakkaan sisältyy myös jäähallien, kuntoratojen ja koulujen pihojen valaisinten vaihtoa. Kokemukset viime vuoden lopussa päättyneestä urakasta ovat erittäin hyvät. Olemme tyytyväisiä, että voimme jatkaa jo edellisessä urakassa hyväksi todettua yhteistyötä kotimaisen valaisintoimittajan kanssa, jolloin esimerkiksi kaikki asentajilta tuodut kehitysideat voidaan huomioida valaisimissa ja niiden asennuksissa välittömästi, projektipäällikkö Jukka Hummelin Turku Energiasta kertoo.

Led-valaisimet säästävät Turun kaupungin energiankulutusta

Turun kaupungissa on katuvalaisimia noin 28 000 kappaletta. Uudistuksen jälkeen niistä noin 8000 on led-valaisimia. Muilta osin Turun kaupungin katuvalaistus on toteutettu suurpainenatriumvalaisimilla sekä keskustan alueella osittain monimetallilamppuvalaisimilla. Led-valaisimet säästävät energiaa noin 70 % perinteisiin elohopeahöyryvalaisimiin verrattuna. Myös huolto- ja kunnossapitoväli on led-tekniikalla toteutetuissa valaisimissa elohopeahöyrytekniikalla toteutettuja valaisimia pidempi.

Turun kaupungin tavoitteena on parantaa energiatehokkuuttaan yhdeksän prosenttia vuoteen 2016 mennessä vuoden 2005 lähtötasoon verrattuna. Katuvalaisinuudistus tukee tätä tavoitetta, sillä uusien led-valaisimien myötä energiaa säästyy katuvalaistuksen osalta huomattavasti. Myös valaistuksen laatu paranee merkittävästi.

Katuvalaisinuudistus on osa Turun kaupungin ja valtion välisen energiatehokkuussopimuksen ja Turun kaupunginvaltuuston ilmasto- ja ympäristöohjelmassa vahvistetun energiasäästötavoitteen toteuttamista. Uudistus on toteutettu ESCO-hankkeena, jossa kustannukset katetaan toteutuneilla energiansäästöillä.

– Suurin hyöty kaupungille tulee tietysti energiasäästöjen myötä. Lisäksi kaupunki hyötyy siitä, että valaisinvaihtourakat toteutetaan ESCO-projekteina. ESCO-projektissa vaihtotyöhön saadaan energiatukea ELY-keskukselta ja valaisimien huoltotyöt siirtyvät kaupungille vasta kymmenen vuoden jälkeen, sillä hoitovastuu säilyy urakoitsijalla kymmenen vuotta, ulkovalaistusasiantuntija Erkki Salminen Turun kaupungilta sanoo.

Yhteistyö salolaisen Easy LEDin kanssa jatkuu

Led-valaisimet toimittaa salolainen Easy LED Oy.

– Turun kaupunki on led-katuvalaistuksessa edelläkävijä Pohjois-Euroopassa, ja olemme erittäin iloisia saadessamme olla mukana toteuttamassa tätä hanketta. Saimme kakkosvaiheen aikana hyvää kokemusta ja paljon avointa palautetta, jota voimme hyödyntää tulevien tuotteiden ja niiden asennettavuuden kehittämisessä. Kotimaisena toimittajana meidän on helppo nopeasti reagoida tarvittaviin muutoksiin, toimitusjohtaja Ilkka Kartio Easy LED Oy:sta sanoo.

Led-valaisimin toteutettu katuvalaistus:
– Vähentää energiankulutusta noin 70 % elohopeahöyryvalaisimiin verrattuna
– Led-valaisimien huolto- ja kunnossapitoväli on elohopeahöyryvalaisimia pidempi
– Led-valaisimet kestävät käytössä jopa yli 20 vuotta
– Led-valaisimet tuottavat valkoista valoa

Julkaistu 23.6.2014 klo 15.05