fbpx
29.09.2016

Sähköbussit tulevat Turun seudun joukkoliikenteeseen

Seudullinen joukkoliikenne Föli siirtyy lokakuun alussa uuteen aikakauteen, kun liikenteeseen tulee ensimmäinen kokonaan sähköllä kulkeva linja-auto. Suomalaisen Linkker Oy:n valmistama auto tulee linjalle 1, joka kulkee satamasta kauppatorin kautta lentoasemalle. Loppuvuoden aikana linjalle tulee kaikkiaan kuusi sähköbussia, jolloin linjan perusliikennöinti voidaan ajaa kokonaan sähköbusseilla. Vain sataman ruuhka-aikoina ajetaan täydentäviä vuoroja sataman ja kauppatorin välillä kahdella vähäpäästöisellä dieselautolla.

Sähköbussien tekniikan kehittyessä ne ovat yleistyneet vähitellen myös Suomessa. Turku on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina sähköistämässä kokonaisen linjan liikennöinnin, kertoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

– Turku on asettanut itselleen hyvin kunnianhimoiset liikenteen päästöjen vähentämistavoitteet, ja sähköisten ajoneuvojen lisääminen on tietysti yksi vastaus näihin haasteisiin. Sähköbusseihin siirtymistä puoltavat myös bussien hiljainen käyntiääni ja pienet käyttökustannukset.

– Syksyllä käyttöön tulevien sähköbussien liikennöinnistä on seitsemän vuoden sopimus Turun kaupunkiliikenteen kanssa. Tänä aikana sähköbussien korkeampi hankintahinta katetaan sillä, että sähköbussien käyttökustannukset ovat dieselbusseja pienemmät.

Uusissa sähköbusseissa on mukana tekniikkaa, joka lisää matkustusviihtyvyyttä. Matkustajilla on mahdollisuus käyttää autojen langatonta wifi-verkkoa mobiililaitteillaan ja laitteita on myös mahdollisuus ladata USB-liittimen kautta. Lataamisessa on käytettävä omaa johtoa. Jokaiseen sähköbussiin tulee neljä sähköistä informaatiotaulua, jotka kertovat bussin sijainnin linjalla ja muuta matkustajatietoa.

– Autoihin tulee myös ulkokuulutus, joka kertoo pysäkillä mihin bussi on menossa. Tämä on hyvin konkreettinen esteettömyyttä parantava yksityiskohta, Sirpa Korte sanoo.

Sähköbussien akut ladataan öisin varikolla täyteen, ja päivisin varausta nostetaan päätepysäkeillä Turku Energian toteuttamilla pikalatausasemilla. Turku Energia avaa ensimmäisen pikalatausaseman Turun lentoasemalle lokakuun alussa. Toinen pikalatausasema avataan loppuvuoden aikana linjan toiseen päähän satamaan. Latausjärjestelmät molempiin latausasemiin toimittaa saksalais-hollantilainen yhteenliittymä.

Lentoaseman latauspiste on Suomen ensimmäinen ylhäältä alaspäin laskeutuva virroitinratkaisu. Latausaseman teho on 300kW. Lataus alkaa, kun bussiin ja latauslaitteeseen asennetut tunnistimet kommunikoivat keskenään ja antavat automaattiselle lataustapahtumalle aloitusluvan. Pikalataus kestää kerrallaan noin viisi minuuttia.

– Turku Energia on vahvasti mukana sähköistämässä Turun liikennettä ja mahdollistamassa liikennepäästöjen vähentämisen osalta hiilineutraalia tulevaisuutta. Sähköbussien latausasemat ovat luonnollista jatkumoa sähköautojen latausverkoston rakentamiselle, sanoo Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla.

Kuuden sähköbussin hankkimisen latauslaitteineen on mahdollistanut Turun kaupunginhallituksen tekemä rahoituspäätös ja Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä investointituki. Hankinnan kokonaisarvo on noin 3,8 miljoonaa euroa. Sähköbussiprojektiin liittyvässä tutkimus- ja kehitysyhteistyössä ovat mukana myös Turun Ammattikorkeakoulu ja Turun Kaupunkiliikenne Oy.

Lisätietoja:
Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte, Turun kaupunki, sirpa.korte(a)turku.fi, 0449075121 Kehityspäällikkö Antto Kulla, Turku Energia, antto.kulla(a)turkuenergia.fi,  p. 050 5573 257 Projektipäällikkö Jari Paasikivi, Turun kaupunki, jari.paasikivi(a)turku.fi,  p. 040 866 3468

Turun Seudun joukkoliikenteen ja Turku Energian yhteistiedote, julkaistu 29.9.2016

 

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.