fbpx
27.05.2015

ABB ja Turku Energia Sähköverkot Oy yhteistyöhön:
ABB modernisoi Turun suurimman sähköaseman

Suomen ABB modernisoi Turun suurimman sähköaseman kaupungin ydinkeskustassa. Modernisoinnissa Turku Energia Sähköverkot Oy:n Myllyahteen sähköaseman ilmaeristeinen 110 kV-kojeisto korvataan uudella kaasueristeisellä. Asema sijaitsee Myllytunnelin luolastossa ja on huipputeholla ja vuositason energiamäärällä mitattuna Turun suurin.

Modernisointi parantaa sähkönjakelun toimitusvarmuutta ja luotettavuutta Turun keskustan alueella sekä pidentää huoltovälejä. Kaasueristeinen kojeisto lisää myös työturvallisuutta.

”Turku Energia Sähköverkot investoi vuosittain merkittävästi sähköverkoston kunnossapitoon, uusimiseen ja kehittämiseen. Myllyahteen sähköaseman kojeiston uusiminen on keskustan sähkönjakelun laadun ja toimitusvarmuuden näkökulmasta merkittävä investointi. Nykyisen ilmaeristeisen kojeiston pääkomponentit ovat elinkaarensa päässä, minkä vuoksi investointi on nyt ajankohtainen”, rakennuttamispäällikkö Jukka Suopajärvi Turku Energia Sähköverkoista sanoo.

Kaasueristeinen sähköasema vie jopa 70 prosenttia vähemmän tilaa kuin vastaava ilmaeristeinen, minkä vuoksi se soveltuu erityisen hyvin tiheään rakennetuille kaupunkialueille.

”Vastaavaa kaasueristeistä tekniikkaa on käytössä monien muidenkin Suomen suurimpien kaupunkien sähkölaitoksilla”, divisioonajohtaja Riku Konstari ABB:ltä sanoo.

Uusittu Myllyahteen sähköasema kattaa noin puolet Turun keskustan sähköasiakkaiden sähköntarpeesta Aurajoen molemmin puolin.

Sähköaseman uudistustyöt käynnistyvät syksyllä 2015. Uusi asema otetaan käyttöön keväällä 2016.

”Kojeiston vaihtaminen ei aiheuta katkoja asiakkaiden sähkönjakeluun. Sähkönjakelu järjestetään työn aikana varasyöttöjen kautta. Lisäksi Myllyahteen nykyinen 110 kV-kojeisto on osittain käytössä lähes koko uusinnan ajan”, Suopajärvi painottaa.

Sähköasema on sähköverkon solmukohtia. Se sisältää muun muassa laitteita, jotka suojaavat ja valvovat verkkoa edistäen näin sähkön tehokasta siirtoa ja jakelua. ABB on maailman johtava ilma- ja kaasueristeisten sähköasemien toimittaja 1 100 kV:n saakka.

ABB:n sähköasemia löytyy ympäri maailman, aavikoilta ja vuoristoista, merellä sijaitsevilta lautoilta ja suurkaupunkien keskustoista.

 

 julkaistu 27.5.2015

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.