Valaistuksen ja viihdelaitteiden energiankulutus

Paras energiatehokkuusvinkki on hankkia vain energiatehokkaita valaisimia ja laitteita, sekä sammuttaa ne heti käytön jälkeen. Sammutus kannattaa vaikka valot tai laitteet olisivat vain vartin pois päältä.

Valaistus

Nykyiset lamput käyttävät selvästi vähemmän sähköä kuin vanhat hehkulamput. Samaan aikaan kotimme valopisteiden määrä on kasvanut. Kun yksi lamppu ei paljoa kuluta, ne jätetään päälle.

Valaistuksen sähkönkulutukseen pystyt vaikuttamaan sammuttamalla kaikki ne valot, joita et juuri tällä hetkellä tarvitse. Sammutus kannattaa vaikka valot  olisivat vain vartin pois päältä. Myös lampun valinnalla vaikutat sähkölaskusi suuruuteen.

Taulukosta voit tutkia, millainen lamppu sopii parhaiten käyttöösi.

Valoteho/ kulutus (lm/W) Keskimääräinen käyttöikä Värintoistokyky Himmennettävyys Soveltuu hyvin muuta
halogeeni -- -- +++ +++ sauna Kallis käyttää. Vaihdettava usein.
led-lamppu ++ +++ +/++ -/++ sisälle/ulos Hehkulampun muotoisissa led-lampuissa valo ei aina jakaudu tasaisesti.
Kuumeneminen lyhentää käyttöikää.
energian-säästö-lamppu + + + - sisälle/ulos Osa syttyy hitaasti. Sisältää elohopeaa. On myös pakkasen kestäviä.
loisteputki +++ ++ + - varasto Sisältää elohopeaa. Elektronisella sytyttimellä loisteputki ei vilku sytytettäessä.

Viihdelaitteet

Samalla kun tietotekniikan ja viihdelaitteiden kulutus on pienentynyt, niiden määrä on kotona kasvanut. Kun laitteet jäävät päälle vielä useiksi tunneiksi, ne kuluttavat yhtä paljon tai jopa enemmän kuin kylmälaitteet.

Ota tästä itsellesi sopivat vinkit käyttöösi!

  • Sammuta laitteesi käytön jälkeen
    • Voit kytkeä kaikki laitteesi kytkimellä varustettuun jatkojohtoon. Sillä saat kaikki laitteesi pois päältä yhtä aikaa.
  • Hanki vain energiatehokkaita laitteita
    • Televisioilla on energiamerkki
    • Muiden laitteiden energiatehokkuuden selvittäminen vaatii omatoimisuutta
  • Kannettava tietokone on energiatehokkaampi kuin pöytäkone
    • Käytä laitteesi virransäästöominaisuuksia
    • Hanki tietokoneeseesi monen oheislaitteen sijasta monitoimilaite

Asiakkaanamme saat lukuisia kanta-asiakasetuja

Kanta-asiakkaanamme saat käyttöösi kymmeniä erilaisia etuja muun muassa ravintoloihin, teattereihin, autokauppoihin, sisustusliikkeisiin ja harrastuspaikkoihin.

Eturinki

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.