Kylmälaitteiden energiankulutus

Kodin kylmälaitteet ovat käytössä jatkuvasti, siksi kannattaa kiinnittää huomiota niiden hankintaan, sijoittamiseen ja hoitoon.

Kylmälaitteiden muistilista

Kylmälaitteiden hankinta

  • Kun ostat uutta kylmälaitetta, tutustu huolella energiamerkin antamaan informaatioon.
  • Hanki oikeankokoinen energiatehokas kylmälaite – mieti omat tarpeesi ennen ostopäätöstä. Voit pärjätä pienellä jääkaapilla, jos et syö kotona usein. Jos taas pidät ruoanlaitosta ja kutsut kotiisi usein vieraita, saatat tarvita isommat kylmälaitteet.

Kylmälaitteiden sijoittelu huoneeseen

  • Sijoita kylmälaite kauas lämmönlähteistä, eli liedestä ja muista lämpöä tuottavista laitteista. Myös kauas auringonpaisteesta, jos mahdollista.
  • Jätä kylmälaitteen ympärille vapaata ilmankiertotilaa.

Kylmälaitteiden sopivat lämpötilat

  • Jääkaapin oikea keskilämpötila on 5 oC. Lämpötila mitataan vesilasissa olevalla lämpömittarilla keskeltä jääkaappia.
  • Pakastimessa -18 oC. Asteen kylmempi – lisää kulutusta 5 %.

Kylmälaitteiden huolto

  • Sulata pakastin säännöllisesti, noin 2–5 kertaa vuodessa.
  • Muista sulattaa myös jääkaappi riittävän usein, jos ei siinä ole automaattisulatusta.
  • Puhdista kylmälaitteesi ja tarkista samalla tiivisteiden kunto.
  • Imuroi pölyt lauhduttimen ja kompressorin päältä kerran vuodessa.

Energiansäästövinkkejä kylmälaitteiden käyttöön

  • Jääkaapin ylitäyttö ja tiheä oven avaaminen nostavat kulutusta jopa 50 %.
  • Pakastuskytkin lisää kulutusta 30–55 %.
  • Jäähdytä ja peitä elintarvikkeet ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittoa.
  • Laita usein tarvittavat elintarvikkeet etualalle.

Voiko kylmälaitteen sijoittaa viileään tai kylmään tilaan?

Kylmälaitteen kunnossa pysymisen voit varmistaa sijoittamalla laitteesi kuivaan ja pölyttömään tilaan. Kun lisäksi huolehdit hyvästä ilmankierrosta ja oikeasta käyttölämpötilasta, laitteesi toimii parhaiten. Käyttölämpötilatiedon (Climate Class) löydät kylmälaitteesi arvokilvestä.

Climate class käyttölämpötila
SN +10 => +32oC
N +16 => +32oC
ST +18 => +38oC
T +18 => +43oC

Asiakkaanamme saat lukuisia kanta-asiakasetuja

Kanta-asiakkaanamme saat käyttöösi kymmeniä erilaisia etuja muun muassa ravintoloihin, teattereihin, autokauppoihin, sisustusliikkeisiin ja harrastuspaikkoihin.

Eturinki

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.