Kodin, veden ja saunan lämmityksen energiankulutus

Kotona käyttämästäsi energiasta kuluu lämmitykseen noin puolet, veden lämmitykseen noin 20 %:a ja loppu jakaantuu kodin muiden sähkölaitteiden kesken.

Lämmitys

Tarkkaile kotisi lämpötilaa lämpömittarin avulla. Se on tärkeää, koska suurin osa kotisi energiasta kuluu lämmitykseen. Lämpömittari on hyvä sijoittaa sisäseinälle sellaiseen paikkaan, jossa näet lämpötilan helposti ohi mennessäsi.

Säädä termostaattia vähän kerrallaan ja odota, että lämpötila tasaantuu uudelle tasolle. Yhden asteen lämpötilan pudotukseen tottuu noin viikossa ja sillä saat pienennettyä lämmitykseen kuluvaa energian määrää 5 %.

Suositellut lämpötilat kotona ovat:

  • oleskelutilat, keittiö ja olohuone 20–21oC
  • makuuhuoneet 18–20oC
  • pesutila 22oC
  • lattialämmitetyn pesutilan lattian lämpötila muovimatolla 23oC ja kaakeli- tai kivipintaisena 24oC
  • varasto 12oC
  • autotalli 5 oC

Myös ulkolämpötilan muutos vaikuttaa lämmityksen energiankulutukseen 1oC => 5%

Lämpimän veden käyttö

Jokainen meistä kuluttaa vettä kotona keskimäärin noin 155 litraa päivässä. Todellisuudessa kulutus vaihtelee jossain 90–270 litran välillä.

Käyttämästämme 155 litrasta kuluu:

  • pyykinpesuun 20 litraa
  • keittiössä 35 litraa
  • WC:n huuhteluun 40 litraa
  • peseytymiseen 60 litraa

Peseytymisen 60 litraa kuluu jo 5 minuutin suihkun aikana. Jos pidät pitkistä lämpimistä suihkuista, voit katsoa alla olevasta taulukosta, paljonko käytät energiaa suihkuvetesi lämmittämiseen.

Saunan lämmitys

Saunominen rentouttaa, mutta lämmin sauna tyhjillään ei rentouta – ainakaan sähkölaskua. Lämmitä sauna koko perheelle. Yhden saunomiskerran aikana sähköä kuluu noin 8 kWh eli keskimäärin 0,6 euroa. Tästä lähes puolet kuluu alkulämmittämiseen. Harkitse myös onko saunan lämmittäminen yli 80 asteeseen tarpeellista. Aina valmis - kiuas kuluttaa sähköä vuodessa 2000–3200 kWh:a vuodessa. Jos saunot perheesi kanssa melkein joka päivä voit harkita aina valmiin kiukaan hankintaa.

 

Suihkun kesto/päivä, 365 kertaa vuodessa Energian kulutus / kerta Energian kulutus / vuosi Energian kustannus kaukolämmöllä / vuosi Kustannus sähköllä / vuosi Veden kulutus l/suihku/m3/vuosi
30 min 15 kWh n. 5500 kWh n. 360 € n. 660 € 360 L / 131 m3
15 min 7,5 kWh n. 2750 kWh n. 180 € n. 330 € 180 L / 66 m3
5 min 2,5 kWh n. 900 kWh n. 60 € n. 110 € 60 L / 22 m3
2,5 min 1,3 kWh n. 450 kWh n. 30 € n. 55 € 30 L / 11 m3

Asiakkaanamme saat lukuisia kanta-asiakasetuja

Kanta-asiakkaanamme saat käyttöösi kymmeniä erilaisia etuja muun muassa ravintoloihin, teattereihin, autokauppoihin, sisustusliikkeisiin ja harrastuspaikkoihin.

Eturinki

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.