Energiamerkintä

Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkinnät auttavat valitsemaan hyvän ja energiatehokkaan laitteen. Kun ostat uutta, muista energiamerkinnät A:sta G:hen!

Monella kodinlaitteella on nykyään energiamerkintä

Vanhaa kodin sähkölaitetta ei kannata vaihtaa, jos laitteen kulutus on vielä järkevällä tasolla ja se toimii muutenkin hyvin. Kun uuden laitteen hankinta on järkevää, suosi parhailla energiamerkeillä varustettuja laitteita. Mieti kuitenkin etukäteen minkälaiseen tarpeeseen olet laitetta hankkimassa ja mitä ominaisuuksia arvostat.

Energiamerkinnän löydät mm. kylmäsäilytyslaitteista, pyykin- ja astianpesukoneista, lampuista ja uuneista sekä monesta muusta laitteesta.

Vihreällä nuolella merkityt laitteet ovat energiankulutukseltaan parhaimmistoa. Laitteen energiatehokkuusluokka ilmoitetaan A:sta G:hen ja joissakin laiteryhmissä on myös A+, A++ ja A+++ -luokat käytössä. Energian kulutuksen lisäksi merkissä on tietoa laitteen muistakin ominaisuuksista. Esimerkiksi pölynimurista löytyy tieto äänentasosta (dB), poistoilman pölyjäämistä ja imurin puhdistustehosta sekä kovalta lattialta että matolta asteikolla A - G. Monen muunkin laitteen energiamerkissä tieto käytön aikaisesta äänentasosta.

Merkissä ilmoitettu energiankulutus on mitattu standardin mukaisissa laboratorio-olosuhteissa ja kulutusta verrataan muihin vastaaviin ja saman kokoisiin laitteisiin. Kannattaa muistaa, että laitteesi todellinen kulutus riippuu aina myös siitä, miten laitetta käytät ja jollakin laitteilla esim. jääkaapilla myös sijoituspaikka voi nostaa kulutusta.

Asiakkaanamme saat lukuisia kanta-asiakasetuja

Kanta-asiakkaanamme saat käyttöösi kymmeniä erilaisia etuja muun muassa ravintoloihin, teattereihin, autokauppoihin, sisustusliikkeisiin ja harrastuspaikkoihin.

Eturinki

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.