Auton lämmityksen energiankulutus

Auton moottorin esilämmittäminen sähköllä säästää energiaa ja auton moottoria. Varusta moottorin ja sisätilan lämmittimet ajastimella. Pari tuntia riittää auton lämmittämiseksi kovillakin pakkasilla.

Auton esilämmitys kannattaa

  • Auto käynnistyy helpommin.
  • Pakokaasupäästöt pienenevät merkittävästi.
  • Moottori kuluu käynnistettäessä vähemmän.
  • Lämmityslaitteesta saa nopeammin lämpöä ja ikkunat sulavat helpommin. Parantuneen liikenneturvallisuuden lisäksi matkustusmukavuus kasvaa.
  • Polttoainetta kuluu noin 0,15–0,3 l vähemmän käynnistystä kohden.

Lämmitysaikaan vaikuttaa moottorilämmittimen tyyppi ja ulkolämpötila

Taulukossa olevat lyhyemmät lämmitysajat koskevat lohko- ja letkulämmittimiä ja pidemmät ajat säteilylämmittimiä. Vältä pidempää lämmitystä, koska et saa siitä itsellesi hyötyä. Sisätilalämmitintä ei kuitenkaan kannata pitää päällä yli kahta tuntia.

Ulkoilman lämpötila Sähköinen moottorilämmitin
0 – -5 oC ½–1 tuntia
-5 – -10 oC 1–2 tuntia
alle -10 oC 2–3 tuntia

Sähköisen moottorilämmittimen turvallinen käyttö

Kun lämmitysjohto irrotetaan autosta, täytyy se irrottaa turvallisuuden takia myös lämmitystolpasta. Lisäksi lämmitystolpan kansi pidetään aina lukittuna samasta syystä.

Jos jätät johdon kiinni pistorasiaan, se aiheuttaa vaaran sekä leikkiville lapsille että lemmikeille. Lumisena aikana voi auraava traktori vioittaa tolppaan jätettyä johtoa. Myös lätäkköön tai sohjoon pudonneen lämmitysjohdon pää voi sähköistää ympärillä olevan alueen.

Käytä ulkona lämmitysjohtona vain pakkasen ja öljyn kestävää kumijohtoa. Muistathan, että lämmitysjohtoa ei kannata jatkaa jatkojohdolla. Ulos tarkoitetut roiskevedenpitävät jatkojohdot eivät ole kuitenkaan vesitiiviitä, ja räntä ja vesi pääsevät helposti sähköisiin osiin.

 

Asiakkaanamme saat lukuisia kanta-asiakasetuja

Kanta-asiakkaanamme saat käyttöösi kymmeniä erilaisia etuja muun muassa ravintoloihin, teattereihin, autokauppoihin, sisustusliikkeisiin ja harrastuspaikkoihin.

Eturinki

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.