07.03.2022

Turku Energia on varautunut kriiseihin

Maailma on mennyt hulluksi. Kaikkien meidän mielemme on Ukrainan kriisin kärsivien syyttömien puolella. En olisi ikinä uskonut, että tällaiseen tilanteeseen Euroopassa vielä joutuisimme. Tilanne varmasti huolettaa meistä jokaista. Olen viime aikoina vastannut usein kysymyksiin siitä, miten Turku Energia on varautunut, jos meille tulisi joku kriisi tai poikkeustilanne päälle.

Turku Energia vastaa yli 200 000 Turun seudun asukkaan sähköstä ja kaukolämmöstä. Energiainfran toimiminen on tämän päivän yhteiskunnassa täysin välttämätöntä. Energiayhtiönä yksi meidän keskeisistä tehtävistä on huolehtia huoltovarmuudesta eli varautumisesta erilaisiin kriisi- ja häiriötilanteisiin. Energianjakelun häiriötilanteilla on moninaisia vaikutuksia: valot sammuvat, kodinkoneet eivät toimi, viemäri ei vedä, ruoanlaitto hankaloituu, elintarvikkeet lämpiävät, lämmitys ei toimi, kaupat ovat kiinni, huoltoasemilta ei saa polttoainetta. Kaikki pysähtyy. Pitkittyessään yhteiskunnalliset vaikutukset olisivat merkittävät. Siksi meidän yksi keskeisistä tehtävistä on varautua kaikkiin poikkeustilanteisiin.  

Turku Energia on varautunut erilaisiin kriiseihin suunnitelmallisesti ja säännöllisesti niitä harjoitellen ihan niin kuin tekevät pelastuslaitos, puolustusvoimat ja poliisikin. Harjoittelemme, että pystymme toimimaan nopeasti ja tehokkaasti, jos jotain odottamatonta ikävää tapahtuu samalla toivoen, että koskaan näitä taitoja ei tarvittaisi. Olemme varautuneet teknisiin häiriöihin, luonnon ääri-ilmiöihin (myrskytuulet, jäätävät sateet, tulvat, lumimyräkät), kauppasaartoon, ilkivaltaan, sabotaasiin, sotaan, cyberhyökkäyksiin, pandemioihin (Kyllä, meillä oli jo ennen koronaa valmiina suunnitelma kuinka toimimme!) tai näiden yhdistelmiin.

Harjoittelemme erilaisia poikkeustilanteita varten itsenäisesti, sekä yhdessä eri viranomaisten ja muiden yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten tahojen kanssa. Olemme myös suunnitelleet energiantuotantoamme omavaraisuus huomioiden ja vahvistaneet parin edellisen vuosikymmenen aikana tuotantosalkkuamme mm. kotimaisella tuuli-, ja vesivoimalla. Kaukolämmön perustuotanto tuotetaan Turun seudulla mm. kotimaisella biopolttoaineella ja hukkalämmön talteenotolla.

Toimitusvarmuutemme on huippuluokkaa. Kaikilta sähkön ja lämmön häiriöiltä emme kuitenkaan voi täysin välttyä. Siksi jokaisen meistä on hyvä varautua kodeissamme kotivaralla.  Itse olen mm. varannut keittiön kaappiin kuivamuonaa ja säilykkeitä, liiteriin puita ja taskulamppuihin paristoja. Koskaan en ole niitä tarvinnut sähkökatkosta johtuen, mutta jos joskus tarvitsisin, niin siellä ne ovat valmiina.

Oma isoisoisäni tuli koko elämänsä toimeen ilman sähköä. Nykyaikana ei kukaan. Siksi Turku Energia on panostanut runsaasti toimitusvarmuuteen. Viime vuonna häiriökeskeytysaikamme oli laskennallisesti sähköverkossa alle 10 % ja kaukolämmössä noin 25% valtakunnan keskiarvosta. Olemme erittäin hyvin varautuneita. Ollaan yhdessä kaikki.

Timo Honkanen
toimitusjohtaja
Turku Energia

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.