Harri Salo.
27.05.2019

Tekoäly vai älykkäitä tekoja?

Ihminen on aina keksinyt apuvälineitä ja työkaluja elämässä selviytymiseen. Kivikaudella niitä käytettiin todella selviytymiseen, ravinto metsästettiin jousella, nuolilla ja keihäillä ja työkaluja tehtiin piikivestä arkielämää helpottamaan. Kaikki kehitys ja uudet keksinnöt ovat perustuneet ratkaisuihin, joilla ihminen on helpottanut arkeaan. Nykyään puhumme paljon digitalisaatiosta ja siihen liittyvistä ratkaisuista. Näitä ratkaisuja käytämme jo jokapäiväisessä arjessamme: saunan kiuasta ohjataan puhelimella, käytämme verkkopankkia pankkiasioissa, sähkömittarit luetaan digitaalisesti. Avuksemme on tulossa kuitenkin aivan uudenlaisia robotteja, jotka kykenevät havainnoimaan ympäristöä ja sitä kautta päättelemään ja oppimaan uusia asioita itsenäisesti. Näitä robotteja ohjaa tekoäly. Tekoälyn avulla robotit kykenevät oppimaan ja tekemään päätöksiä lähes samalla tavalla kuin ihmiset. Tulevaisuudessa saatamme asioida robottilääkärin tai robottipoliisin kanssa. Robotiikassa ja tekoälyssä on paljon mahdollisuuksia. Eikö olisi aika mukavaa, jos robotti loisi lumet talvella ja kitkisi rikkaruohot kesällä, ja matkustaessa voisit vain istua robottiauton kyydissä. Mutta jokaisen mielessä on varmasti myös uhkakuvia asiasta. Ennusteen mukaan Suomessa 15 % työpaikoista katoaa 10 vuoden sisällä robotiikan takia. Tosin uusia, vielä tuntemattomia työpaikkoja syntyy kehityksen seurauksena, jopa lisäten nettotyöpaikkoja. Maailman talousfoorumin yhdeksän isoimman muutosajurin listalla on vain kaksi muuta kuin digitalisaatioon liittyvää megatrendiä: uudet energialähteet ja -teknologiat, kehittyneet materiaalit ja bioteknologian ratkaisut.

Me Turku Energiassa haluamme tehdä älykkäitä tekoja – kuten olemme jo tehneetkin.

Lisäämme tuotannossa ja hankinnassamme tavoitteellisesti uusiutuvien ja hiilidioksidivapaiden energialähteiden määrää korvaamalla fossiilisia polttoaineita biopolttoaineilla, kuten pelletillä, biomassalla tai biokaasulla. Tuotamme jo nyt 50 % kaikesta energiasta uusiutuvilla energialähteillä ja kasvatamme määrätietoisesti uusiutuvien osuutta edelleen.

Turun kaupungilla on tavoitteena hiilineutraali Turku 2029.

Nyt on aika siirtyä puheista tekoihin! Miten Sinä voit olla mukana tavoitteen toteuttamisessa osaltasi? Onhan taloudessasi jo uusiutuvalla energialla tuotettu sähkösopimus? Turku Energian Ekotakuulla varmistat, että nykyinen sopimuksesi on ympäristöystävällinen. Halutessasi voit tehdä vielä ylimääräisen ympäristöteon Ekotakuu Extra -palvelun avulla. Aurinkopaneeleilla pienennät sähkölaskuasi ja kasvatat kiinteistösi arvoa. Samalla pienennät hiilijalanjälkeäsi hyödyntämällä omaa, täysin päästötöntä aurinkoenergiaa. Tiesitkö muuten, että kaukolämmön Ekotakuu Lämpö -palvelulla takaamme, että kaukolämpösi on tuotettu 100 % uusiutuvasti?

Olemme lähellä

Me Turku Energiassa käytämme tekoälyä tietojärjestelmäprosesseissa, jotta pystymme palvelemaan paremmin juuri Sinua, Sinun energia-asioissasi!   Harri Salo Kirjoittaja toimii Turku Energia Energiaratkaisujen myyntijohtajana

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.