
Poikkeukselliset ajat ja sähkömarkkinat
”Elämme poikkeuksellisia aikoja” lienee varsin tuttu fraasi näinä päivinä, kun ihmiset päivittelevät koronapandemiaa ja pohtivat, milloin maailman meno mahtaa normalisoitua. Sähkömarkkinan kannalta poikkeukselliset ajat ovat kestäneet viitisen kuukautta, ja siihen nivoutuvat runsaat sateet, leuto talvi, työtaistelutoimet Suomessa ja viimeisimpänä vitsaus nimeltä korona.
Marraskuun loppupuolella vesitilanne Pohjoismaissa alkoi runsaiden sateiden myötä kohentua voimakkaasti. Tuon saman me saimme kukin kokea nahoissamme, kun vettä tuli taivaalta enemmän kuin miesmuistiin. Suomessa vesistöjen pinnat ovat erittäin korkealla, mutta sähkömarkkinan kannalta todellinen merkitys on vesitilanteella ennen kaikkea Norjassa sekä myös Ruotsissa.
Sateiden jatkuessa vesistöjen altaat täyttyivät, ja nyt on saavutettu vesitilanteessa aivan ennätyksellinen taso kymmenen vuoden seurantajaksolla, kun käytetty vertailuluku on reilut 24 TWh positiivinen. Tässä yhteydessä pitää korostaa, että lukemassa otetaan huomioon silkan veden lisäksi myös kertynyt lumimäärä.
Kun pitkän aikavälin sääennusteet vuoden loppupuolella povasivat sekä sateiden jatkumista että leutoa keliä, niin johdannaismarkkinoilla sähkön hinta lähti voimakkaasti sukeltamaan. Talvi antoi odottaa itseään eikä lopulta oikein kunnolla tullut ainakaan Etelä-Suomeen.
Leuto talvi näkyi markkinahinnassa
Alkuvuosi onkin Turun seudulla ollut poikkeuksellisen lämmin. Esimerkiksi tammikuun keskilämpötila oli + 3,0 astetta, joka on 7,7 astetta kymmenen edellisen vuoden keskiarvon yläpuolella. Lämpimät kelit aiheuttivat luonnollisesti notkahduksen sähkönkulutuksessa, kun erityisesti sähkölämmitykseen käytetyn energian määrä väheni. Sähkönkulutus on tänä talvena ollut useita prosentteja alempana kuin normaalisti ja joinakin kuukausina on vähennys voinut olla lähes kymmenen prosenttia.
Oman vaikutuksensa sähkönkulutukseen toivat alkuvuoden aikana käydyt työsopimusneuvottelut, jotka kulminoituivat lakoiksi ja työsuluiksi. Työtaistelutoimet laskivat sähkönkulutusta koko Suomessa.
Leuto sää toi mukanaan myös kovia tuulia, joiden ansiosta Suomen tuulimyllyt jauhoivat hetkittäin ennätyksellisesti sähköä – parhaimmillaan tuulivoimantuotanto ylitti 2000 MW:n rajapyykin. Näiden tekijöiden seurauksena lyötiin myös uusi ennätys sähkön tukkumarkkinalla, kun Suomen hinta-alueen spot-hinta oli ensimmäistä kertaa negatiivinen. Teoreettisesti tuon tunnin aikana siis tienasi rahaa kuluttamalla sähköä.
Koronalla vaikutus sähkön hintaan
Korona oli viimeinen niitti poikkeuksellisen talven kanteen. Erittäin valitettavien inhimillisten kärsimysten ja taloudellisten vaikutuksien lisäksi se vaikutti myös sähkön hintaan. Koronan uskottiin vaikuttavan voimakkaasti teollisuustuotantoon, ja sen vuoksi johdannaisten hinnat sähkömarkkinoilla laskivat edelleen. Toistaiseksi kulutus ei ole vielä dramaattisesti koronan vuoksi laskenut.
Yritysten supistaessa toimintaansa rajoitusten vuoksi tai liiketoiminnallisista syistä kulutus tulee varmasti putoamaan normaalitasoon verrattuna. Toisaalta on odotettavissa, että kotitaloudet kuluttavat sähköä normaalia enemmän. Yritykset, teollisuus etunenässä, käyttävät kuitenkin suuren osan kaikesta sähköstä, eikä pandemia sillä sektorilla voi olla näkymättä.
Tämänhetkisen tilanteen mukaan näyttää siltä, että pohjahinta johdannaismarkkinalla on toistaiseksi nähty. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana johdannaismarkkinan hinnat laskivat hyvin voimakkaasti ja näkyivät myös asiakkaiden sähkön hinnassa.
Hinnat lähtivät taas nousemaan maalis-huhtikuun vaihteessa. Yhtenä vaikuttavana tekijänä on päästöoikeuden hinnan reipas nousu, joka vaikuttaa erityisesti Saksan sähkön hintaan. Koska olemme yhteistä markkina-aluetta, sähkönhinnan nousu Keski-Euroopassa heijastuu myös meidän hintoihimme. Toivoisin sen olevan merkki paremmasta huomisesta tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä.
Vaikka viime päivinä sähkön johdannaismarkkinoilla hinta onkin lähtenyt nousuun, hintataso on silti merkittävästi alhaisempi kuin esimerkiksi puoli vuotta sitten. Kannattaa siis olla yhteydessä yritysmyyntiimme sähkösopimuksen merkeissä!
Toivotan kaikille aurinkoista ja lämmintä kevättä sekä voimia taistelussa koronaa vastaan!
Kimmo Kuusinen
Turku Energian sähkönhankintapäällikkö