Anne-Mari Repola-Mäkinen.
11.04.2018

Millainen energiaomatunto sinulla on?

Millainen energiaomatunto sinulla on?

Kun uudistimme viime vuonna strategiaamme, kulki teema ”puhdas energiaomatunto” uudistusprosessissa mukanamme. Keskustelimme siitä, mitä se meille Turku Energiassa tarkoittaa, ja mitä se asiakkaillemme tarkoittaa. Asetimme yhdeksi tavoitteistamme puhtaan energiaomatunnon saavuttamisen tekemällä kestävää energiatulevaisuutta päivittäin, yhdessä asiakkaidemme kanssa. Kiteytimme energiaomatunnon meillä kolmeen kokonaisuuteen: älykkäisiin ratkaisuihin, kestäviin energiatekoihin ja puhtaampaan energiantuotantoon. Nämä kokonaisuudet pitävät sisällään tekoja. Kuuntelemme asiakkaitamme ja kehitämme uusia palveluja ja ratkaisuja, joiden avulla asiakkaidemme on entistä helpompi vaikuttaa omaan energiankäyttöönsä ja tehdä omalle energiaomatunnolleen sopivia valintoja. Tarjoamme monipuolisia tuotevaihtoehtoja ja jaamme energiamme toimitusvarmasti ja luotettavasti. Toimimme asiakkaidemme energiakumppanina ja alan paikallisena asiantuntijana. Tavoittelemme yhä ympäristöystävällisempää energiantuotantoa ja teemme energiantuotantoratkaisuja, jotka luovat kestävää energiatulevaisuutta. Tulemme todennäköisesti jo tänä vuonna etuajassa saavuttamaan vuodelle 2020 asettamamme tavoitteen, eli yli 50 prosenttia myymästämme sähköstä ja lämmöstä on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä. Meitä kiinnostaa myös, millainen on suomalaisten energiaomatunto. Tätä selvittääksemme toteutimme hiljattain valtakunnallisen tutkimuksen, jossa kartoitimme asiaa. Seuraa kanaviamme, näihin tuloksiin palaamme viestintäkanavissamme lähiaikoina tarkemmin. PS. Joko olet testannut oman energiaomatuntosi testissämme? Sen voit tehdä osoitteessa: www.energiaomatunto.fi. 80 prosentin tuloksella allekirjoittaneellakin on vielä matkaa maaliin. Anne-Mari Repola-Mäkinen Kirjoittaja työskentelee viestintäpäällikkönä Turku Energiassa

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.