Harri Salminen.
14.04.2020

Korona pistää varautumissuunnitelmat tositestaukseen

Koko nyky-yhteiskuntamme on uuden edessä. Olemme kohdanneet haasteen, joka pistää arkemme hetkeksi sivuun sellaisena kuin sen olemme tottuneet tuntemaan ja tekee meistä moniosaajia ja multitaskaajia, kun perheet joutuvat tasapainottelemaan yhtä aikaa töiden ja lasten opetuksen kanssa koulujen ollessa suljettuna. Koronavirus koskettaa meistä jokaista tavalla tai toisella.

Turku Energia kuuluu yhteiskunnallisesti kriittisiin toimijoihin. Meidän tehtävämme on myös tässä poikkeustilanteessa varmistaa, että asiakkaamme saavat keskittyä uudenlaisesta arjesta selviämiseen turvaamalla sähkön ja lämmön toimituksen asiakkaillemme. Teemme sen sillä samalla ammattitaidolla, osaamisella ja sitoutumisella kuin jokaisena päivänä.

Olemme tehneet suunnitelmia ja toimintaohjeita poikkeustilanteiden varalle ja olemme harjoitelleet niitä. Pandemiariski on ollut mukana uhkakuvissa ja suojautumisohjeita on laadittu muutama vuosi sitten esimerkiksi sikainfluenssan uhatessa.

Vaikka mekin olemme täysin uudenlaisen haasteen edessä, emme kohtaa sitä kädet taskussa. Olemme varautuneet erilaisiin uhkaaviin poikkeustilanteisiin kattavin suunnitelmin ja ohjein sekä harjoittelemalla. Vuoden takaisesta Jäätyvä-harjoituksesta saadut opit, jossa yhteiskunta lamaantui kahdeksi viikoksi kokonaan, nousevat nyt arvoonsa. Nyt olemme tositilanteen edessä ja pääsemme testaamaan suunnitelmiemme ja ohjeidemme toimivuutta.

Olemme seuranneet tilannetta tarkasti, mukauttaneet työskentelytapojamme, muuttaneet käytäntöjämme, ohjeistaneet henkilökuntaamme ja kaikin keinoin varmistaneet, että henkilöstömme pysyy terveenä ja pystymme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman normaalisti.

Meistä jokainen turkuenergialainen on varmistamassa, että omalta osaltamme autamme asiakkaitamme tämän kriisin ylittämisessä. Yhtenä toimena  tilanteessa verkkoyhtiömme päätti puolittaa verkkopalvelumaksun perushinnan puoleksi vuodeksi asiakaslupaustamme lunastaen, ”Olemme lähellä, näemme kauas”.

Samalla katsomme jo tulevaan ja tämän kriisin yli. Viemme eteenpäin kunnianhimoisia ympäristötavoitteitamme energiantuotannossa, ylläpidämme luotettavia energiapalveluita ja välitämme asiakkaistamme.

Varautuminen on viisautta, sanotaan. Haluamme olla luottamuksenne arvoisia.

Harri Salminen

Turku Energian Urakointipalvelut-yksikön johtaja

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.