Antto Kullan henkilökuva.
04.10.2017

Joko sinä olet testannut sähköbussit?

Joko sinä olet testannut sähköbussit?

Oletko jo matkustanut sähköbussilla? Turussa linjalla 1 pääsee sähköbussin kyytiin ja sillä voi matkata vaikka torilta jokirantaan. Jokirannassa voi jatkaa matkaa vaikka sähköistetyllä Förillä. Förin kyydissä kuulee vielä kettingin kolinaa, sillä perinnesyistä vanha kettinkivetoon kuuluva äänimaailma on säilytetty lautalla. Sen sijaan sähköbussissa kettingin kolinaa ei kuulu. Suurin ääni taitaa tulla talviaikaan lämmityslaitteen puhaltimista, kun auton muu äänimaailma on paljon aiempaa hiljaisempi. Itse olen huomannut bussin kyydissä suurena muutoksena hyvät opastenäytöt bussin sisällä. Turistinkin on paljon helpompi jäädä pois oikealla pysäkillä, kun näytöstä näkee aina muutaman seuraava tulossa oleva pysäkin listassa. Turku Energia on ollut mukana toteuttamassa Turun sähköbusseja niiden latausjärjestelmän osalta. Satamassa ja lentoasemalla bussit pysähtyvät muutamaksi minuutiksi päätepysäkeille. Siinä samalla, kuskin virkistystauon aikana, bussit lataavat sisuksiinsa sähköä taas seuraavaa matkaa varten. Yhdellä latauksella nämä bussit kulkevat noin 50 kilometriä, reilusti linjan 1 edestakaisen matkan. Tummat pöllähdykset bussin pakoputkesta pysäkiltä lähdettäessä ovat jääneet mieleen lapsuudesta. Nykyään niistä halutaan eroon. Mihin suurempaan kuvaan tämä sitten liittyy? Pariisin ilmastosopimuksesta sovittiin joulukuussa 2015 ja sen tavoitteena on – ei enempää eikä vähempää – kuin ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. Koti-Suomessa paine vähentää liikenteen päästöjä tulee vuoden 2016 energia- ja ilmastostrategiasta, jossa liikenteen päästöjen vähentäminen on nostettu entistä tärkeämmäksi tavoitteeksi. Turussa on otettu kunnianhimoinen tavoite kaupungin hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2040 mennessä. Sähköbussit ovat yksi konkreettinen tapa päästöjen vähentämiseen. Joko sinä olet testannut sähköbussit? Antto Kulla Kehityspäällikkö

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.