Minna Niemelä.
05.10.2020

Energiansäästöviikko on joka viikko – onhan?

Taas se on. Valtakunnallinen energiansäästöviikko. Muistuttaa meitä kaikkia katsomaan peiliin ja pohtimaan omaa päivittäistä energiankäyttöään. Siinähän riittää usein säätämistä. Tekemistä riittäisi edelleen myös meillä kotona.

Vuosittain syksyisin olemme työkavereiden kanssa miettineet erilaisia energiansäästöviikon viettotapoja. Turku Energia on ollut monissa energiansäästötapahtumissa ja -kampanjoissa mukana ja aktiivisesti järjestänyt niitä. Välillä väkeä on saatu mukaan, välillä ei - kaikesta opitaan. Toivottavasti pääviestimme on kuitenkin mennyt perille; autamme kaikissa energia-asioihin liittyvissä kysymyksissä ja tarjoamme mielellämme uusia palveluratkaisuja ja uusia ympäristöystävällisiä tuotteitamme.

Energiayhtiön tärkein tehtävä on toimittaa asiakkailleen energiaa luotettavasti. Merkityksellistä on myös se, miten me sen teemme. Energiatehokkuus on helpoin tapa vähentää päästöjä. Energiayhtiöiden ympäristövaikutukset ovat aina olleet huomattavia, toimintamme näkyy Turun katukuvassa joka päivä. Myös paljon puhutun ilmastonmuutoksen paineet ovat hartioillamme. Mutta me vastaamme odotuksiin. Vastuullisuuden eteen on tehty töitä vuosikymmeniä. Haasteita ja mutkia on matkan varrella riittänyt ja riittää varmasti jatkossakin, mutta on myös hienoja onnistumisia, joista voimme oikeasti olla ylpeitä. Turun seudun huima positiivinen päästökehitys ja matka kohti hiilidioksidivapaata tuotantoa on lähes valmis. Parhaillaan meillä on työn alla jo kahdeksas ympäristöohjelmamme, johon olemme pyytäneet myös sidosryhmiltämme ehdotuksia. Jatkuvilla sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla kehitämme toimintaa eteenpäin ja yritämme koko ajan skarpata.

Olemme pitkään myös kuuluneet energia-alan energiatehokkuussopimukseen, jonka kautta olemme sitoutuneet sekä uusien palvelujen kehittämiseen asiakkaille että omiin säästötavoitteisiin. Esimerkiksi kaukolämpöverkon häviöitä on saatu paljon vähenemään. Mutta myönnettävä on, että tekemistä vielä riittää omien kiinteistöjen energiatehokkuuden tehostamisessa, vaikka katselmuksia on tehtykin. Toimitalomme osalta tilanne muuttuu 1,5 vuoden päästä, jolloin uusi energiatehokkaampi toimitalomme valmistuu Itäharjulle.

Myös Suomen alakouluissa vietetään energiansäästöviikkoa jo 25. kertaa. Oman alueen energiayhtiöiden (tai kuntien) kustantamilla opetuspaketeilla tutustutaan energialähteisiin, energiantuotantoon, -kulutukseen ja säästömahdollisuuksiin. Tänä vuonna tokaluokkalaisille suunnattuun Lasten energiakirjaan lisättiin uusia sisältöjä myös ilmastonmuutoksen syistä ja torjunnasta. Meillä on käynyt vuosittain sadoittain oppilaita tutustumassa energia-alaan. Lapset ja nuoret tulevina päättäjinä ja vaikuttajina ovat tärkeä kohderyhmä.

Sidosryhmiltä saamamme palautteet antavat meille tärkeää viestiä, miten olemme energiantuottajana, -jakelijana ja - kehittäjinä onnistuneet. Kuuntelemisen ja välittämisen täytyy olla aitoa. Mielestäni olemme oikealla tiellä.

Hyvää energiansäästöviikkoa!

Minna Niemelä
Kirjoittaja on Turku Energian ympäristö- ja laatupäällikkö

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.