Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle olemme koonneet useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia koskien tuotteitamme ja palveluitamme. Voit käyttää hakukenttää tai etsiä sopivan aiheen alla olevista aihepiireistä.

nainen juo kupillisen kahvia radion vieressä
Aurinkopaneelit

Varjostumat heikentävät aurinkopaneeleista saatavaa tuotantoa. Paneelit kannattaakin sijoittaa niin, etteivät ne jäisi varjoon ainakaan parhaimpaan tuottoaikaan eli keskipäivällä.

Jos varjoilta ei voi välttyä, suosittelemme hankkimaan aurinkopaneelit älykkäällä ohjausjärjestelmällä. Näin ne paneelit, jotka eivät ole varjossa, tuottavat täyden tehon ja vain varjostuman kohteena olevan paneelin tuotto pienenee. Louna Solar Optimi -pakettiin kuuluu älykäs Solar Edge -invertteri, joka huomioi jokaisen paneelin omina yksikköinään. Silloin yksittäisen paneelin päälle tulevat varjot eivät heikennä koko paneeliston tehoa.

Sähköautojen latauspisteet

Latauspisteet ja niiden taustajärjestelmät eivät ole sidonnaisia sähkösopimukseen. Taloyhtiön sähkösopimus voi olla siis miltä tahansa sähkönmyyjältä.

Aurinkopaneelit

Vuoden 2021 alussa astui voimaan uusi laki, jossa määriteltiin uusi termi: energiayhteisö. Energiayhteisö on jakamistalouden muoto, jossa yhteisön jäsenet jakavat sähkön tuotannon ja hankinnan hyötyjä keskenään. Aiemmin taloyhtiöiden aurinkosähkötuotantoa on voitu käyttää lähinnä vain yhteisissä tiloissa, kuten hisseissä ja rappukäytävien valaistuksessa. Nyt lakimuutoksen myötä taloyhtiöiden asukkaat ovat samalla viivalla omakotitaloasukkaiden kanssa. Energiayhteisön avulla aurinkosähkötuotantoa voidaan hyödyntää suoraan osakkaiden omissa asunnoissa ilman, että siitä joutuu maksamaan sähkönsiirtoa tai sähköveroa.

Aurinkosähköjärjestelmällä tuotettu sähkö voidaan jakaa taloyhtiön jäsenten kesken niin kutsutun hyvityslaskentapalvelun avulla. Palvelu toteutuu viimeistään vuonna 2023. Palvelu perustuu keskitetyn tiedonvaihtopalvelun Datahubin tietoihin. Tietoja päivittää jakeluverkonhaltija eli Turussa Turku Energia Sähköverkot.

Sähkösopimukset

Käytämme öljyä vara- ja huippulaitoksissamme polttoaineena esimerkiksi silloin, kun kaukolämmön perustuotanto ei riitä kattamaan lämmitystarvetta. Käytännössä tämä tarkoittaa kovia pakkasia tai perustuotannon häiriötilanteita. Kevään edetessä ja lämpötilan kohotessa öljyn käyttötarve pienenee merkittävästi.

Kaukolämmön tuotannossa öljyn osuus on vain prosentin eli sen rooli on tuotannossamme hyvin vähäinen. Myös kaukolämmön perustuotannossa hyödynnetään pääsääntöisesti kotimaisia polttoaineita, kuten metsähaketta.

Ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan käytimme muun muassa Venäjältä tuotua öljyä, mutta luovuimme siitä heti sodan alettua.

Laskutus

Kyllä kelpaa, laskuja voi maksaa myös maksupalvelussa tai pankissa. Laskulla ei ole tilisiirtolomaketta, mutta kaikki maksamiseen liittyvät tiedot ovat laskun alaosassa. Maksamiseen tarvittavat tiedot ovat viitenumero, viivakoodi, saajan tilinumero, maksun saaja, summa ja eräpäivä.

Jos haluat säilyttää laskun erittelyosan itselläsi, voit leikata irti laskun alaosan maksutietoineen. Lisää tarvittaessa allekirjoitus esimerkiksi laskun alareunaan. Toimita leikattu osuus maksupalveluun tai pankkiin. Lisätietoja voi kysyä myös pankiltasi.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja siihen sovelletaan Googlen tietosuojakäytäntöä ja käyttöehtoja.