fbpx

Sähkö

Tuulivoimaloita, sähkölinja, pilviä ja auringonvaloa muokatussa kaksoisvalotuskuvassa.

Sää, päästöoikeudet ja polttoaineiden hinnat nostaneet sähkön hintaa

Perinteisen pakkastalven paluu on normalisoinut alkuvuonna pohjoismaista vesitilannetta, ja yhdessä polttoaineiden ja päästöoikeushintojen nousun sekä uusien siirtoyhteyksien johdosta hintariskit ovat olleet nousun suuntaan kallellaan niin spot- kuin johdannaismarkkinoilla. Säätekijöiden ohella taustalla ovat runsaan koronaelvytyksen ja rokotusten käynnistymisen myötä vahvistuneet globaalit talousnäkymät. Samalla pohjoismaisessa järjestelmässä on yhä enemmän tuulivoimaa ja lukuisista myöhästymisistä kärsinyt Olkiluoto 3 -reaktoriprojekti on siirtymässä loppusuoralle.

Lue lisää

Sähkölinja ja markkinoiden kehitystä kuvastava käyrä.

Toistuuko sähkömarkkinoiden hullu vuosi?

Vesitilanteen normalisoitumiskehityksen, polttoaineiden ja päästöoikeuden hintanäkymien sekä uusien siirtoyhteyksien johdosta hintariskit ovat nyt kallellaan vastakkaiseen suuntaan kuin vuosi sitten.

Lue lisää

Mitä on vihreä sähkö?

Vihreä sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla. Yleisimmin se on tuuli-, aurinko-, vesi- tai bioenergialla tuotettua sähköä. Miten voit olla varma, että ostat vihreää sähköä, miten ja missä sitä tuotetaan ja mitä se maksaa? Me vastaamme yleisimpiin kysymyksiin vihreästä sähköstä. Mitä vihreä sähkö tarkoittaa? Vihreä sähkö tarkoittaa sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä, kuten tuulivoimalla, aurinkovoimalla, […]

Lue lisää

Pohjois-Euroopan kartta, johon on merkattu vesi- ja tuulivoiman osuudet sähköntuotannosta. Piirroskuva.

Sähkön hinnalla on monta tekijää

Energian hinta liikehtii olosuhteiden aallokossa. Pohjoismaissa kilowattitunnin arvo riippuu ennen kaikkea säätilasta, energiantuotannon rakenteesta ja yleisestä markkinatilanteesta.

Lue lisää

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.